"Енергоатом" і Westinghouse домовилися розгорнути в Україні малий реактор

Меморандум у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка підписали президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман
Меморандум у присутності міністра енергетики України Германа Галущенка підписали президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін і головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман

НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Westinghouse Electric Company LLC уклали меморандум про взаєморозуміння у сфері впровадження малого модульного реактора (ММР) Westinghouse AP300 в Україні.

Про це повідомляє пресслужба "Енергоатому".

Зазначається, що угода про будівництво ММР передбачає створення спільної робочої групи для співпраці в укладенні контрактів, ліцензуванні та налагодженні локального ланцюга постачання.

Міністр енергетики Герман Галущенко наголосив, що технологія малих модульних реакторів є дуже перспективною для України, особливо в частині реалізації національної Енергетичної стратегії до 2050 року.

"Україна має всі перспективи стати одним з лідерів чистої енергії та наростити потужності атомної генерації як завдяки будівництву нових енергоблоків великої потужності, так і завдяки встановленню малих модульних реакторів, перші з яких можуть з’явитися вже протягом найближчих десяти років", – додав Галущенко, зазначивши, що важливою складовою домовленостей є локалізація виробництва. Адже фахівців атомної галузі такого рівня, які є в Україні, у світі не так багато.

Своєю чергою виконавчий директор компанії Westinghouse Electric Company LLC Патрік Фрагман зазначив, що компанія рада підтримати український народ і "Енергоатом" чистою, надійною та безпечною енергією.

"Для компанії Westinghouse велика честь бути надійним партнером для України сьогодні та протягом наступних десятиліть – від ядерного палива до обслуговування станцій і виробництва електроенергії", – підкреслив Фрагман.

"Енергоатом продовжує працювати над проєктами передових ядерних технологій, від яких у цей складний час залежить енергетична безпека України. Компанія робить усе можливе, щоб наша держава продовжувала рух до безвуглецевого чистого майбутнього, невід’ємною складовою якого є атомна енергія", – наголосив своєю чергою президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Він нагадав, шо Енергетична стратегія України до 2050 року передбачає перехід до безвуглецевої енергетики, для якої однією з базових буде атомна генерація. Впровадження технологій малих модульних реакторів визначається одним із пріоритетів розвитку атомної енергетики.

Інша укладена сторонами угода передбачає поглиблення співпраці між НАЕК "Енергоатом" і Westinghouse у будівництві першого з дев’яти запланованих блоків AP1000. Зокрема, передбачається постачання основних комплектуючих реакторів на Хмельницьку АЕС.

Раніше у реактор ВВЕР-440 Рівненської атомної електростанції було завантажено першу партію ядерного палива, виробленого компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".