НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

"Нафтогаз" планує пройти зиму лише з українським газом, імпортний закуповується як резерв

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. Фото: сайт компанії
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. Фото: сайт компанії

НАК "Нафтогаз України" збільшив обсяги видобутку природного газу і планує забезпечити проходження зими за рахунок власних ресурсів. Крім того, компанія має резерв газу, придбаного за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це повідомив голова правління Олексій Чернишов у кулуарах 20-ї щорічної зустрічі YES, пише “Інтерфакс-Україна”.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"З банком ЄБРР існує вже кілька років так звана Emergency Credit Line. Цю Emergency Credit Line ми використовуємо щороку для того, щоб сформувати певний запас для можливих сценаріїв, які ми теж прораховуємо. Цей запас фактично залишається на митному складі країни і не імпортується в країну", - сказав він Олексій Чернишов.

Чернишов підкреслив, що для компанії це стандартна технологічна операція, яку вона проводить щорічно, зокрема, вона була виконана і минулого року.

"Минулого року в нас була (кредитна лінія ЄБРР - ред.) EUR300 млн, цього року - EUR200 млрд, навіть менше... Усі потреби українських споживачів забезпечено українським газом", - наголосив голова правління.

Чернишов, коментуючи питання використання українських підземних сховищ газу (ПСГ) іноземними трейдерами, зазначив, що цього року спостерігається низька активність.

"Нам хотілося б набагато більше, подекуди трейдери навіть щось забирають. Існують усім очевидні виклики, тому розраховуємо зараз переважно на свій (газ). А ми так і планували", - зазначив він.

Голова правління уточнив, що безпосередньо зараз динаміка "низька негативна", але підбивати підсумки необхідно наприкінці року.

 Нагадаємо, що наприкінці 2022 року, "Нафтогаз" залучив кредит ЄБРР під держгарантії на EUR300 млн, завдяки чому було створено резервний запас природного газу обсягом 748 млн куб. м у режимі "митний склад" (МС).

Пізніше у листопаді 2023 року було підписано нову угоду про кредит ЄБРР для "Нафтогазу" на 200 мільйонів євро під державні гарантії. Зазначалося, що угода набуде чинності після оформлення відповідних держгарантій, а кредитний ризик буде розподілений між Норвегією та Нідерландами.

Чи вдасться накопичити достатні запаси газу до зими

Зауважимо, Група "Нафтогаз" почала закупівлю газу в країнах Європейського союзу, хоча раніше в компанії заявляли, що Україна пройде зиму без імпорту газу. 

Загалом у "Нафтогазі" планують накопичити 13,2 млрд куб. м газу в підземні газосховища до листопада, та заявляють що встигнуть це зробити у визначені строки. Однак вже на початку серпня частина експертної спільноти висловила сумніви щодо того, що за поточних темпів закачування, державна компанія встигне накопичити необхідні обсяги блакитного палива до листопада. 

До того ж в компанії розраховують на газ європейських компаній, який дозволить балансувати газ у ГТС України. Через високий рівень заповненості європейських газосховищ зростає інтерес до українських ПСГ з боку європейських компаній. 

Також експерти зауважують, що прогнозувати наступну зиму буде досить складно, оскільки це буде перша зима без транзиту російського газу. Наразі Україна веде переговори про транзит з Азербайджаном, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ