НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Один з найбільших в Україні виробників хлібобулочних виробів отримав  "енергетичний" кредит на 60 млн грн

Один з найбільших в Україні виробників хлібобулочних виробів отримав  "енергетичний" кредит на 60 млн грн
Фото: facebook.com/Bakery.Food.Investment

Державний Sense Bank видав "енергетичний" кредит одному з найбільших в Україні виробників хлібобулочних виробів глибокої заморозки Bakery Food Investment (BFI). Позику схвалено за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Сума схваленого кредит становить 60 млн грн, а пільгова ставка становить 1%. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Sense Bank.

Зазначається, що кошти будуть спрямовані на закупівлю газотурбінних генераторів потужністю 2 мегавати для заводу BFI, що розташований в Чернігівські області та працює у зоні високого військового ризику. 

Як зауважив власник BFI Олег Міщенко, когенераційні установки комбінованого виробництва електроенергії та тепла на базі газових двигунів допоможуть підприємству зміцнити енергонезалежні позиції, що дозволить заводу працювати попри довготривале відключення світла.

Він також додав, що на сьогодні Bakery Food Investment та Sense Bank ведуть перемовини щодо додаткових інвестиційних проектів. 

Крім того, компаніями був погоджений та встановлений ліміт на фінансування оборотного капіталу, що надасть можливість BFI збільшити обсяги виробництва, розширити асортимент і вийти на нові ринки збуту.

Нагадаємо, що Sense Bank також прокредитував місто Дніпро на енергетичні проєкти на суму у 320 мільйонів гривень в рамках держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%» та власної програми «Джерело Енергії».

Також державний Sense Bank підписав першу кредитну угоду з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку. Метою кредитування є зведення сонячної електростанції потужністю 30 кіловатів для забезпечення енергетичних потреб будинку. 

В Україні посилять фінансування проєктів відбудови енергетики

Нагадаємо, за сприяння Національного банку 20 банків, яким належить понад 85% чистих активів, підписали в червні 2024 року меморандум про готовність фінансувати відновлення енергетики. Пропозиції банків враховують потреби різних категорій малого, середнього та великого бізнесу, а також домогосподарств. Зокрема, підприємці можуть залучати фінансування як для проєктів з будівництва сонячних, вітрових чи біогазових станцій, так і для побудови газотурбінних та газопоршневих електростанцій, придбання промислових акумуляторів, накопичувачів тощо.

Базова ставка кредитування відповідно до меморандуму – від 13,5% річних (або UIRD3M + 0,5% на перший рік фінансування, а далі – не більше UIRD12M + 3%).

Зауважимо, для бізнесу та громадян доступні наступні інструменти:  

Розширена програма "Доступні кредити 5-7-9%" для бізнесу на купівлю та встановлення електрогенераційних установок на газу.  Сума пільгового кредиту — до 150 млн гривень, строк кредитування — до 10 років. Програма "Доступні кредити 5-7-9%" також передбачає можливість для підприємців використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, яке надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту — до 5–7 років.

Пільгове кредитування під 0% для домогосподарств на установку сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок. Сума кредиту — до 480 тис. грн. Термін кредитування — 10 років.

Станом на початок вересня, банки отримали 1975 заявок від бізнесу на кредитування проєктів із відновлення енергетичної інфраструктури на загальну суму 46,4 млрд грн. Вже схвалено заявки (підписані угоди і ті, що готуються до підписання) на суму 5,8 млрд грн.