НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

У лікарні на Тернопільщині встановили сонячну електростанцію для енергетичної незалежності

У лікарні на Тернопільщині встановили сонячну електростанцію для енергетичної незалежності
Фото: МОЗ

У Чортківській центральній міській лікарні на Тернопільщині встановили сонячну електростанцію потужністю 50 кВт. Вона працює разом із системою акумуляторів, які накопичують електроенергію, що гарантує закладу більшу енергетичну незалежність під час можливих відключень електроенергії.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Це дозволить закладу бути енергетично незалежним під час можливих відключень електроенергії, що є особливо важливим на тлі цілеспрямованих атак Росії на енергетичну інфраструктуру України.

Проєкт реалізовано в межах програми "Світло для лікарень", ініційованої Благодійним фондом Yellowblue Force Foundation за координації Міністерства охорони здоров’я України та за фінансової підтримки Citi Ukraine. Супровід та технічне виконання взяла на себе громадська організація "Екоклуб". Загальна вартість проєкту, що включає сонячну електростанцію та систему акумуляторів, перевищила 2 мільйони гривень.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підкреслив, що енергетична незалежність лікарень є пріоритетом, аби пацієнти могли отримувати необхідну медичну допомогу безперебійно, навіть за критичних умов.

Сонячна електростанція не тільки підвищує безпеку лікарні, але й дозволяє громаді Чорткова економити кошти. За прогнозами, за тарифом 2024 року, муніципалітет збереже близько півмільйона гривень щорічно завдяки використанню сонячної енергії. У планах громади — збільшити потужність електростанції, щоб забезпечити нове реабілітаційне відділення. Протягом року планується також встановити сонячні електростанції на двох дошкільних закладах та у реабілітаційному центрі.

Директор лікарні Ростислав Шульський підкреслив, що стабільне електропостачання є критично важливим для функціонування медичних приладів, таких як кардіомонітори та апарати штучної вентиляції легень, особливо під час операцій.

"Сонячна електростанція гарантує, що лікарня буде забезпечена електроенергією навіть у надзвичайних ситуаціях", - наголосив він.

Згідно з повідомленням, наразі близько 90 лікарень в Україні вже оснащені сонячними станціями, а до кінця року планується встановити їх у 200 закладах. Крім того, медичні заклади отримали близько 12 тисяч генераторів для безперебійного електроживлення.

Ці заходи дозволяють не тільки використовувати сонячну енергію для живлення, але й накопичувати її, що дає змогу медичним закладам функціонувати як активні споживачі електроенергії відповідно до нових законодавчих норм.

Лікарні зможуть продавати надлишок електроенергії

Відповідно до внесених змін до Закону України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи  медзаклади зможуть реалізовувати механізм активного споживача електроенергії.

"Зазвичай лікарні виробляють електроенергію для власних потреб. Однак тепер у години, коли електроенергії вироблятиметься більше, ніж споживатиметься, її надлишок може продаватися у мережу", - підкреслюють у МОЗ.

За алгоритмом, живлення відбуватиметься завдяки електричній енергії, яку генеруватимуть фотовольтаїчні панелі. Надлишок виробленої енергії накопичуватиметься в акумуляторних батареях та використовуватиметься у час, коли генерації від фотовольтаїчних панелей буде недостатньо.

Також можливий варіант заряджання акумуляторних батарей від зовнішньої мережі або бензинового чи дизельного генератора у зимовий час та у випадку відсутності зовнішньої мережі. 

Зауважимо, Хмельницький лікувально-діагностичний центр уперше в Україні почав продавати в мережу електроенергію, вироблену за допомогою сонячних панелей на своєму даху. 

Нагадаємо, у межах спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку буде закуплено та встановлено на 130 закладах надання первинної медичної допомоги фотовольтаїчні електростанції.

Йдеться про цілі комплекти з сонячних панелей, інверторів та акумуляторних батарей, які забезпечать у майбутньому стабільність роботи закладів охорони здоров’я.