Україна хоче наростити імпорт електроенергії для уникнення дисбалансу через підрив Каховської ГЕС

Герман Галущенко
Герман Галущенко. Фото: Міненерго

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначає, що катастрофа на Каховській гідроелектростанції позначиться на рівні води на інших українських ГЕС, через що може виникнути дисбаланс в енергосистемі.

Про це він сказав на екстреному засіданні міжнародної консультативної рада високого рівня при Міністерстві енергетики за участю, зокрема, єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляють у відомстві.

За словами Галущенка, незважаючи на те, що станція після окупації не видавала електроенергії в систему, прорив порушив цілісність усього гідровузла. Відповідно, є ризик, що гідроенергетика, яка балансувала українську енергосистему, не зможе працювати на необхідну потужність.

"У зв’язку з цим ми розраховуємо на підтримку партнерів та збільшення пропускних спроможностей для нарощування імпорту електроенергії до 2 ГВт", - зазначив український міністр.

Окремо на зустрічі було порушено питання про необхідність повного відновлення енергооб’єктів, які будуть зруйновані через підрив і спричинену ним повінь. Йдеться про мережі, генеруючі потужності, лінії електропередачі. Як підкреслюють в Міненерго, це потребуватиме колосальних ресурсів, і Україна розраховуватиме на підтримку партнерів у цьому питанні.

Сімсон в свою чергу зазначила, що європейська сторона готова підтримати Україну у питанні збільшення імпорту електроенергії, а також посилити тиск на Росію. Єврокомісар підкреслила, що атака на об’єкти цивільної енергетичної інфраструктури і генерації – це пряме порушення міжнародного права, і в наступному пакеті санкцій щодо росії ЄС врахує останні події.

Міністр енергетики США Дженніфер Ґренгольм, що теж взяла участь у засіданні, наголосила, що її країна буде продовжувати підтримку України на всіх рівнях і готова надати додаткову допомогу у зв’язку з катастрофою на Каховській ГЕС.

Також у Міненерго повідомляють, що воно ініціюватиме звернення до Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) щодо виключення Росії з цієї організації.