НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Україна зменшила імпорт електроенергії майже вдвічі

Україна зменшила імпорт електроенергії майже вдвічі
Фото: Freepik

У серпні Україна скоротила імпорт електроенергії на 43%, у порівнянні з попереднім місяцем – до майже 474 тис. МВт-год. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє видання ExPro.

Зазначається, що найбільше скоротився імпорт електроенергії з Польщі, на 57,5% – до 48,2 тис. МВт-год.

Найбільшу частку у структурі імпорту і надалі займає Угорщина, 43%.

Як зауважують аналітики, експорт електроенергії відсутній з 12 травня 2024 р..

У порівнянні з серпнем 2023 р., імпорт електроенергії цьогоріч зріс у 4 рази. Загалом за червень-серпень 2024 р. було імпортовано понад 2,1 млн МВт-год електроенергії, що майже втричі більше ніж загальний обсяг імпорту за весь 2023 р.

За даними ExPro, пік імпорту електроенергії цьогоріч був у червні – понад 858 тис. МВт-год.

Раніше планувалося, що Україна відновить експорт електроенергії 25 серпня через зниження споживання та утворення профіциту потужності в енергосистемі, викликаного спадом температур і завершенням ремонту енергоблоку на одній з АЕС.

Але 26 серпня російські військові здійснили одну із найбільших від початку повномасштабної війни ракетно-дронових атак на українську енергосистему. Аварійно-відновлювальні роботи продовжуються.

З цієї причини "Укренерго" було змушене 26 серпня запровадити графіки аварійних відключень, щоб вберегти цілісність системи.

Детальніше про наслідки масованого удару і про те, якими будуть відключення у вересні, читайте у матеріалі Delo.ua.

Скільки грошей Україна витратить на імпорт електроенергії

Через дефіцит генерації в енергосистемі внаслідок російських ракетних обстрілів Україна буде змушена витратити на імпорт електроенергії $800 мільйонів. 

Але на початку липня збільшення внутрішнього споживання електроенергії в сусідніх європейських країнах через спекотну погоду призвело до обмеження їхніх можливостей щодо експорту електроенергії в Україну.

Раніше повідомлялося, що державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) у травні 2024 року імпортував найбільший обсяг електроенергії від початку комерційної діяльності компанії. Він на понад третину більше, аніж у квітні, і в понад 2 рази більше за березневий показник.

Наразі Україна веде переговори про максимізацію можливого імпорту електроенергії з країн Європейського Союзу, щоб компенсувати генеруючі потужності, знищені внаслідок російських атак.