НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

В Міненерго розповіли, чи зможуть запустити обіцяний "Гігават Зеленськогo" до кінця року

електроенергія
Фото: Freepik

Україна отримає обладнання, що забезпечить додаткові потужності і реалізує програму розбудови 1 ГВт розподіленої генерації до кінця року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Зазначається, що енергетики роблять усе можливе, щоб у максимально стислі терміни змонтувати і підключити обладнання до мережі.

"Не все обладнання, що надійде до країни, енергетики технічно встигнуть підключити до мереж, однак у планах до кінця року встановити не менше 1 ГВт", - наголошують у Міненерго.

Там додають, що до розвитку розподіленої генерації залучені як приватні компанії, так і підприємства державної форми власності.

У відомстві підкреслюють, що уряд створив усі інвестиційні умови і максимально спростив дозвільні процедури для прискореної розбудови розподіленої генерації.

Нагадаємо, на конференції Ukraine Recovery Conference 2024, яка проходила учервні в Берліні, президент Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче побудувати за допомогою партнерів до 1 ГВт маневреної генерації до кінця поточного року. Цю обіцянку назвали "Гігават Зеленського".

У вересні колишній голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що з "Гігавату Зеленського" в Україні збудовано лише близько 60 МВт.

В Україні працюють над створенням альтернативної генерації: що планують

Нагадаємо, що з огляду на знищення внаслідок російських ударів більшості генеруючих потужностей української енергетики в останні місяці Нацкомісія з регулювання у енергетики та комунальних послуг в травні спростила підключення газотурбінних, газопоршневих та когенераційних установок до мереж. Крім того, їх звільнили від сплати відповідних ставок за приєднання.

Після цього вже Кабінет міністрів ухвалив постанову, що скасувала низку бюрократичних процедур, аби спростити розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж.

Загалом уряд наразі працює над децентралізацією енергосистеми і обговорює з партнерами України поставки дизель-генераторів, когенераційних установок та мобільних котелень, насамперед для прифронтових регіонів. Міністерству енергетики при цьому доручено опрацювати питання встановлення газопоршневих установок у кожному обласному центрі.