НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні спростили та пришвидшили процедуру встановлення генеруючих установок

НКРЕКП
НКРЕКП. Фото: energyx.com.ua

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), спростила і прискорила процедуру встановлення генеруючих електроенергію установок шляхом надання відступів від виконання окремих вимог Кодексу системи передачі для нових об'єктів генерації на період дії воєнного стану.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.

Зазначається, що відповідне рішення на своєму засіданні регулятор прийняв  27 серпня 2024 року.

Як наголошується, ця постанова НКРЕКП дозволить спростити та пришвидшити процедуру встановлення генеруючих установок (газотурбінних, газопоршневих, когенераційних тощо) як нових, так і таких, що були у використанні.

"Рішення є важливими та актуальними з огляду на необхідність збільшення у стислі строки кількості доступних генеруючих потужностей для покриття дефіциту потужності в енергетичній системі України та забезпечення надійного електропостачання споживачів та об’єктів критичної інфраструктури, особливо в осінньо-зимовий період", - пояснюють у регуляторі.

Зокрема, передбачається внести такі зміни до процедури надання відступів (звільнення) від виконання окремих вимог Кодексу систем передачі до генеруючих установок:

  • суттєво скоротити терміни опрацювання запиту на звільнення як операторами систем, так і НКРЕКП;
  • зняти вимоги проведення аналізу витрат та вигод; 
  • надати відступи за результатами спільних консультацій НКРЕКП, Держенергонагляду, оператора системи передачі (ОСП), операторів систем розподілу (ОСР) та власника (користувача) генеруючої одиниці.

В НКРЕКП уточнюють, що звільнення від виконання окремих вимог Кодексу системи передачі надаватиметься на певний визначений термін, протягом якого власник (користувач) генеруючої одиниці зобов’язаний привести електроустановку у відповідність до вимог Кодексу та поінформувати про це НКРЕКП, ОСП та ОСР, до електричних мереж якого приєднана (буде приєднана) електроустановка, з наданням підтверджуючих документів.

В Україні працюють над створенням альтернативної генерації: що планують

Нагадаємо, що з огляду на знищення внаслідок російських ударів більшості генеруючих потужностей української енергетики в останні місяці Нацкомісія з регулювання у енергетики та комунальних послуг в травні спростила підключення газотурбінних, газопоршневих та когенераційних установок до мереж. Крім того, їх звільнили від сплати відповідних ставок за приєднання.

Після цього вже Кабінет міністрів ухвалив постанову, що скасувала низку бюрократичних процедур, аби спростити розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж.

Загалом уряд наразі працює над децентралізацією енергосистеми і обговорює з партнерами України поставки дизель-генераторів, когенераційних установок та мобільних котелень, насамперед для прифронтових регіонів. Міністерству енергетики при цьому доручено опрацювати питання встановлення газопоршневих установок у кожному обласному центрі.