$ 50 млрд для України від заморожених активів РФ: США не бачить жодних перешкод в узгодженні кредиту з країнами G7

G7
Фото: Depositphotos

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що не бачить "жодних перешкод" у своїх дискусіях з колегами-міністрами фінансів країн G7 про виділення кредиту Україні, який буде забезпечений доходом від заморожених російських  активів.

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+
25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу.
Забронювати участь

Про це пише Reuters.

Видання нагадує, що цими вихідними в Італії проходить зустріч міністрів фінансів  і голів центральних банків (ЦБ) країн G7.

Однією з ключових тем зустрічі є ініціатива США із сек'юритизації майбутніх грошових потоків від використання заблокованих суверенних активів РФ.

Мова йде про потенційний ресурс обсягом до 50 млрд дол, який може бути наданий Україні на військові цілі і фінансову підтримку.

За рахунок цього ресурсу планується покрити більшу частину потенційного розриву у 2025 році на надання військової допомоги і зовнішнього фінансування західними партнерами.

Це дійсно набагато амбітніший план, ніж перерахування по 2,5- 3 млрд євро на рік доходів від заморожених російських активів, узгоджений на днях Радою ЄС.

"Я думаю, що все виглядає досить добре", — сказала Йеллен після кількох двосторонніх зустрічей у перший день дводенного фінансового саміту.

"Я не бачила нічого, що вважала б перешкодою, але є деякі проблеми, які нам потрібно вирішити, і людям доведеться бути гнучкими, щоб досягти спільної мови", — додала Йеллен.

Вона сподівається,  що міністри фінансів "Великої сімки" погодять концепцію, яку опрацюють протягом наступних тижнів і представлять лідерам G7  у червні.

План США щодо вилучення коштів РФ

США ведуть переговори із партнерами по "Великій сімці" щодо виділення $50 млрд Україні. За американським планом, більшість коштів буде отримано з відсотків, які накопичаться від заморожених російських активів. 

Уряд Франції підтримав пропозицію США щодо використання заморожених російських активів.

Враховуючи, що Німеччина також позитивно поставилася до плану США, зростають шанси на те, що він буде повністю схвалений на зустрічі лідерів G-7 13-15 червня.

Перевагою дострокового отримання доходів від активів буде забезпечення вигоди для України незалежно від політичної невизначеності, пов’язаної з президентськими виборами в США.

Конфіскація заморожених активів РФ

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що комісія працює над пропозицією об’єднати частину прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні у її післявоєнній відбудові.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Лише у Німеччині наразі заморожено російських активів на 3,9 мільярда євро, повідомила речниця Мінфіну ФРН Ута Гартманн. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро.

Уже понад рік країни Євросоюзу та США обговорюють варіанти передачі Україні прибутків, отриманих від російських заморожених активів. Зокрема, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що комісія працює над пропозицією об’єднати частину прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні у її післявоєнній відбудові.

Україна своєю чергою повідомила західним союзникам, що надання їй відсотків, які нараховані із заморожених російських активів, буде недостатнім для компенсації збитків, завданих війною, тому в Києві сподіваються отримати активи в повному обсязі.

На початку травня видання Financial Times написало, що країни Великої сімки (G7) вже не розглядають можливість конфіскації заморожених російських активів, дискусії про які велися протягом досить тривалого часу. 

Замість прямого вилучення активів, країни-члени шукають куди більш реальніші альтернативні шляхи використання цих коштів для допомоги Україні. Зокрема, розглядається ідея Бельгії, яка зберігає близько 190 мільярдів євро резервів російського ЦБ у Euroclear. Окрім цього, європейські країни уникають безпосереднього вилучення активів РФ через побоювання можливої "помсти".

Джерело фото: ua.depositphotos.com