НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

НБУ пропонує Євросоюзу і США практичні рішення для мінімізації блокувань платежів з України

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Національний банк України (НБУ) просить фінансових регуляторів ЄС і США офіційно роз'яснити особливості роботи тамтешніх фінансових установ з українськими клієнтами, щоб мінімізувати блокування їхніх операцій.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що регулятор працює над мінімізацією випадків блокування європейськими та американськими банками платежів від або на користь українських компаній, зареєстрованих в областях, які частково окуповані РФ або межують з ними.

"Ця проблематика детально вивчається регулятором та учасниками банківського сектору, щоб спільно напрацювати ефективні рішення. Адже розуміємо, що подальша практика блокування може знижувати потенціал українського бізнесу та нівелювати зусилля, яких докладають Україна та її міжнародні партнери для його підтримки", - зауважують в НБУ.

Чим викликане застосування блокування платежів?

Як наголошують в НБУ, здебільшого випадки блокування платежів міжнародними банками пов’язані із санкційними обмеженнями (зокрема із секторальними санкціями Європейського Союзу щодо непідконтрольних Уряду України територій у Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях), а також вимогами міжнародних стандартів та національного законодавства інших країн з питань фінансового моніторингу, управління ризиками тощо.

Як пояснюють у регуляторі, іноземні банки часто не мають достовірного джерела даних про статус таких територій України.

"НБУ вже звернув увагу банків на необхідність посилення комунікації з іноземними колегами. Треба активніше пояснювати їм особливості ситуації та інформувати про доступні можливості й офіційні ресурси для використання під час здійснення комплаєнс-перевірок. Ми очікуємо, що зусилля українських банків разом із проактивними кроками НБУ та інших державних установ дозволять позитивно вирішити питання", – зауважив заступник глави Нацбанку Олексій Шабан.

Він додав, що регулятор окремо звернувся до Європейського центрального банку та низки центральних (національних) банків країн Європи з проханням повідомити піднаглядним їм банкам та небанківським фінансовим установам, що, незважаючи на військову агресію РФ, фінансова система України працює стабільно та забезпечує всі умови для ефективного здійснення переказів.

Також НБУ контактує з Міністерством закордонних справ України з метою інформування іноземних партнерів про ситуацію в нашій країні, зокрема у фінансовій системі.

Які практичні рішення можуть допомогти

Як повідомляють в НБУ, серед пропозицій можливих шляхів вирішення пропонується розширити реквізити SWIFT-повідомлень про переказ коштів, зокрема для внесення українськими банками інформації щодо статусу території свого клієнта, та поширення такої практики серед усіх фінансових установ.

В НБУ домовилися з іноземними колегами спільно працювати над виробленням єдиного підходу до коректного заповнення реквізитів транскордонних SWIFT-повідомлень та розробленням чітких вказівок і рекомендацій з прикладами оформлення.

Крім того, опрацьовується можливість оприлюднення фінансовими регуляторами ЄС та США офіційного роз’яснення для фінансових та платіжних установ про відсутність застережень щодо роботи з українськими клієнтами та перелік офіційних джерел даних про підконтрольність територій Україні для перевірки статусу клієнтів.

Нагадаємо, у серпні НБУ розіслав українським банкам лист, у якому рекомендував їм сприяти вирішенню проблем із розрахунками за зовнішньоекономічними контрактами клієнтів, зареєстрованих у частково окупованих РФ областях України.

Джерело фото: ua.depositphotos.com