НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

SWIFT створює платформу для транзакцій з цифровими валютами та токенізованими активами

SWIFT створює платформу для транзакцій з цифровими валютами та токенізованими активами
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Глобальна система обміну інформацією про фінансові операції між банками та іншими фінансовими установами SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) оголосила про створення інфраструктури для транзакцій з цифровими активами, що дозволить її учасникам здійснювати операції з регульованими цифровими активами та валютами.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба SWIFT.

Це рішення є результатом серії експериментів, проведених за останні кілька років, і спрямоване на створення ефективної, безпечної мережі для цифрових фінансових активів.

"Разом із фінансовою спільнотою ми продовжуємо розробляти технічні рішення, необхідні для досягнення сумісності та доступу до цифрових активів і валют", - йдеться в повідомленні.

За даними SWIFT, протягом останнього часу значно зріс інтерес до цифрових активів та токенізованих інструментів. За оцінками Standard Chartered і Synpulse, ринок токенізованих активів може досягти 30 трильйонів доларів США до 2034 року.

Понад 91% інституційних інвесторів виявили інтерес до інвестицій у цей сегмент. Крім того, багато країн, зокрема більше 130 держав і валютних союзів, активно досліджують впровадження цифрових валют центральних банків (CBDC).

Однак SWIFT визнає, що однією з основних проблем на шляху до масштабування цифрових активів є фрагментація платформ, технологій та регуляцій. Це створює "цифрові острови", що підвищує ризики та витрати для учасників ринку. Наприклад, інституційні інвестори стикаються зі складнощами через розмаїття платформ токенізації.

Компанія планує розробити технічні рішення для досягнення сумісності та покращення доступу до цифрових активів і валют. SWIFT також зосередиться на дослідженні того, як впровадження нових рішень вплине на стандарти роботи, ринкову практику та технічні вимоги, що допоможе досягти масштабування цифрових активів. Більше інформації про ці новації буде опубліковано перед міжнародною конференцією Sibos 2024.

У SWIFT підкреслюють, що продовжуватиме співпрацю з фінансовою спільнотою для прискорення інтеграції цифрових валют і активів у глобальну економіку, допомагаючи знизити ризики та підвищити ефективність транзакцій у цьому сегменті.

Додамо, у січні 2022 року платіжна система Visa слідом за своїм конкурентом Mastercard запустила платформу для тестування цифрових валют. У цьому напрямку компанія співпрацює із 30 центральними банками по всьому світу.

Mastercard оголосив про створення платформи для тестування цифрових валют у вересні 2020 року, а у лютому 2021 року заявив, що запрацює з криптовалютою.

Джерело фото: ua.depositphotos.com