Україна отримає від Німеччини додаткові кошти на програму "Доступні кредити"

Бізнес, калькулятор, ручка
Бізнес. Фото: Depositphotos

Кредитна установа Німеччини для відновлення (KfW) надасть Україні грант на 50 млн євро, які буде витрачено на рефінансування програми "Доступні кредити 5-7-9%". 

Про це 30 листопада повідомила пресслужба Міністерства фінансів України за результатами підписання відповідної угоди.

Зазначається, що кошти дозволять відшкодувати витрати на компенсацію процентної ставки за кредитами для малого і середнього бізнесу України.

"Минулого року KfW надав 150 млн євро для програми 5-7-9, а тепер ми з задоволенням розширюємо підтримку на додаткові 50 млн євро. Ці кошти є важливою складовою німецько-українського співробітництва задля розвитку, загальна сума якого лише у 2023 році склала більше ніж 600 млн. євро", – висловилася керівниця штабу Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ) по Україні Ульріке Хопп-Нішанка.

5-7-9: умови програми

"Доступні кредити 5-7-9%" – це програма, запущена в лютому 2020 року й призначена для підтримки малих та середніх підприємств, які отримують до 50 млн грн прибутку на рік.

Ці кошти можна витратити на:

  • купівлю нових або вживаних засобів для підприємства;
  • модернізацію наявних засобів;
  • будівництво, реконструкцію чи ремонт у приміщеннях, де ведеться основна господарська діяльність (крім офісних приміщень);
  • поповнення обігових коштів до 25% від вартості інвестиційного проєкту та на схожі цілі.

Відсоткові ставки розподілено таким чином:

  • 5% річних призначено для бізнесів, виручка яких становить до 25 млн грн, і які мають створити щонайменше два робочі місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, без умови щодо робочих місць; 
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн гривень.

За даними Мінфіну станом на 13 листопада 2023, з початку дії програми було видано 75,6 тис. кредитів на загальну суму 249,4 млрд гривень.

Джерело фото: ua.depositphotos.com