346 українських підприємців отримають 83 млн грн на розвиток свого бізнесу

346 українських підприємців отримають 83 млн грн на розвиток свого бізнесу
Фото: ua.depositphotos.com

За підсумками одинадцятої хвилі грантової програми "Власна справа" ще 346 українців отримають 83 млн грн грантів на старт або масштабування свого бізнесу. За два роки дії програми її переможцями стали майже 18 тисяч українців, в бізнес яких держава інвестує через гранти понад 4 млрд грн. 

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

За її словами, уряд приділяє багато уваги розвитку малого та середнього бізнесу, адже саме такі підприємці максимально швидко й ефективно адаптують свій бізнес під складні економічні умови, які було викликано війною, та створюють нові робочі місця.

"Рівно два роки тому ми започаткували один з найдієвіших проєктів підтримки малого й середнього підприємництва - грантові програми "єРобота". "Власна справа" є однією з найбільш затребуваних з цих програм - за два роки мікрогранти на розвиток бізнесу отримали майже 18 тисяч українців. 20% з них започаткували свою справу, інші - масштабували діючий бізнес, збільшили асортимент продукції чи послуг, опанували нові напрямки діяльності. Загалом держава інвестувала в розвиток підприємництва через гранти вже понад 4 млрд грн", - зазначила заступниця міністра економіки.

Хто отримає кошти в одинадцяту хвилю програми "Власна справа"

Серед отримувачів мікрогрантів одинадцятої хвилі - 49% жінок, 33% чоловіків та 18% юридичних осіб. Найбільше грантоотримувачів проживають у Львівській (51 підприємців), Київській (31), Хмельницькій (26), Рівненській (24), Вінницькій (23) областях та у місті Києві (22).

Найпопулярнішими сферами, в яких працюватимуть переможці одинадцятої хвилі, є:

  • оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 12 переможців; 
  • тимчасове розміщування й організація харчування – 54; 
  • переробна промисловість – 40; 
  • охорона здоров’я та надання соціальної допомоги - 25.

Умови отримання мікрогранту

У Мінекономіки нагадали, що за грантовою програмою "Власна справа" українці можуть отримати мікрогрант від 50 до 250 тис. грн. Кошти можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення.

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина без досвіду такої діяльності. Обов'язковою умовою надання коштів є створення 1-2 робочих місць залежно від суми гранту.

Інформацію щодо отримання гранту за програмою "Власна справа" можна знайти на сайті програми.

Хто може подати заявку на отримання гранту

Майбутні підприємці, діючі ФОП або юридичні особи:

  • які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України;
  • які не провадять господарську діяльність на території Росії;
  • які не перебувають під санкціями; 
  • щодо яких не порушено справи про банкрутство; 
  • які не притягувались до кримінальної відповідальності за корупцію; 
  • які не мають заборгованості перед бюджетом.

Про урядовий проєкт "єРобота"

Урядовий проєкт "єРобота" є однією зі складових політики "Зроблено в Україні" та включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів для ветеранів та другого з їх подружжя, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства.

Програма надання грантів учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їхніх сімей на створення або розвиток власного бізнесу є складовою флагманського проєкту Міністерства економіки України "Робота без бар’єрів", який реалізується на виконання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору в Україні та в рамках економічної політики "Зроблено в Україні".

Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Наразі прийняття заявок на всі напрямки програми "єРобота триває". Подача заявки здійснюється через портал "Дія".

Фото: ua.depositphotos.com