НБУ курс:

USD

41,53

+0,02

EUR

45,00

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,55

41,48

EUR

45,25

45,00

5 продуктів, які шкодять мозку: що потрібно виключити з раціону для покращення когнітивних функцій

Які продукти шкодять роботі мозку
Для підтримання здоров’я організму важливо виключити з раціону шкідливі продукти / Фото: ua.depositphotos.com

Аби покращити роботу мозку слід не тільки насичувати раціон корисними продуктами, але й виключти шкідливі. Нутриціологи виділяють п’ять основних продуктів, які можуть погіршити роботу мозку.

Як забезпечити розвиток і стійкість компаній: досвід TERWIN, NOVUS, Arcelor Mittal, СК ІНГО та 40 інших провідних топменеджерів та державних діячів.
11 квітня на Business Wisdom Summit дізнайтесь, як бізнесу адаптуватися до нових регуляторних вимог, реагувати на зміни та залучати інвестиції у нинішніх умовах. Реальні кейси від лідерів українського бізнесу.
Забронювати участь

Які продукти шкідливі для мозку

Після кожного прийому їжі продукти, які вживає людина, розщеплюються на різні речовини, потрапляють у кровообіг і доставляються до мозку. Кожного разу ми робимо вибір: їсти те, що покращує роботу мозку, або може нашкодити.

Солодощі та напої

Шкідливі продукти для судин також негативно впливають і на роботу мозку. До них відносять солодощі та газовані напої.

Фото: ua.depositphotos.com

Підвищений рівень цукру в крові може спровокувати структурні зміни судин та діабет. Надмірне споживання солодощів та газованих напоїв протягом тривалого часу підвищує ризик деменції. Замінити їх можна фруктами, а от замість газованих напоїв краще пити просту воду або чай без цукру. 

Транс-жири

Шкідлива їжа для мозку часто містить саме транс-жири або ненасичені жирні кислоти.

Фото: ua.depositphotos.com

Такі речовини містяться в снеках, упакованій випічці, фаст-фудах та в низці інших продуктів промислового виробництва. Існує теорія, що споживання трансжирів може підвищити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Тому продукти, які містять транс-жири, шкідливі для пам'яті.  

Рафіновані вуглеводи

Випічка з білого борошна та десерти з вмістом цукру - це і є рафіновані вуглеводи. Вважається, що такі продукти погіршуються робота мозку через високий глікемічний індекс (ГІ).

Фото: ua.depositphotos.com

Їжа, яка містить рафіновані вуглеводи, у великій кількості у підсумку погіршує роботу мозку як у дітей, так і у дорослих. Вживання таких продуктів підвищує рівень ризику виникнення дегенеративних захворювань. Рафіновані вуглеводи можна замінити цільнозерновими продуктами, овочами та фруктами.

Аспартам

Найшкідливіше для мозку рішення - це замінити цукор на аспартам, який має ще гірший вплив.  Цей підсолоджувач часто міститься в газованих напоях. Проте нерідко його додають в каву чи чай, коли намагаються схуднути.

Фото: ua.depositphotos.com

Речовина дійсно фактично безкалорійна, проте містить шкідливі компоненти, такі як фенілаланін, метанол і аспарагінова кислота - все це шкідлива їжа для мозку. Ці речовини мають негативний вплив на когнітивні функції мозку.

Якщо людина буде регулярно вживати аспартам, то з часом помітить погіршення настрою та рівня уважності. Аспартам краще взагалі виключити з раціону, а от вживання цукру зменшити до мінімуму. 

Алкоголь

Алкогольні напої та продукти погіршують пам’ять та загалом вкрай негативно впливають на мозкову активність.

Фото: ua.depositphotos.com

В мережі можна знайти інформацію про користь червоного вина у невеликій кількості. Проте з алкоголем завжди потрібно бути обережним. При вживанні великих доз алкоголю спостерігаються такі ознаки погіршення роботи мозку:

  • галюцинації;
  • гострі психози;
  • втрата пам'яті;
  • порушення роботи нейротрансмітерів;
  • зменшення обсягу мозку в окремих випадках.