НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

"Чорна вдова": ЗСУ отримали новий дрон-бомбер українського виробництва

"Чорна вдова": ЗСУ отримали новий дрон-бомбер українського виробництва
Фото: Міністерство оборони

Міністерство оборони України кодифікувало та допустило до постачання у війська безпілотний авіаційний комплекс "Чорна вдова".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

У Міністерстві кажуть, що це безпілотник тактичного рівня дії, який досвідчений пілот може застосовувати як вдень, так і вночі.

Крім того, багаторазовий квадрокоптер може працювати і у форматі ударного FPV.

"Порівняно невисока ціна одного дрону дозволяє його використовувати і у такому варіанті. Виконаний у форматі для одноразового використання коптер "Чорної вдови" бере на борт посилений заряд вибухівки", - додали у Міноборони.

Нагадаємо, Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони України законтрактувала понад 350 тисяч безпілотних літальних апаратів (БпЛА) різних типів. 

Організація також активно співпрацює з місцевими виробниками озброєння. У пріоритеті — дрони, засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) та зв'язку українського виробництва.

Загалом Міністерство оборони України анонсувало масштабну закупівлю через "Агенцію оборонних закупівель" 20 000 безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) за допомогою системи Prozorro. Загальний бюджет складе майже 3 мільярди гривень, а дрони повинні бути поставлені до 31 травня 2024 року.

Україна наздогнала Росію у виробництві дронів-камікадзе

У 2024 році Україна зрівнялася з Росією за кількістю вироблених ударних безпілотників, які за своїми технічними характеристиками схожі на іранські дрони-камікадзе. 

Україна запустила у серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Наразі вони уражають ворожі стратегічні об’єкти на відстані понад 1000 км.

Раніше в Міноборони повідомили, що на українському ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Наразі підприємства, що виробляють дрони, зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Пільговий режим надання грантів таким виробникам буде діяти на всій контрольованій території України.