НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Кабмін затвердив умови та стартову ціну продажу виробника газобетону "Аерок"

Аерок
Один з об'єктів компанії "Аерок". Фото: ФДМ

Кабінет міністрів затвердив умови продажу 100% статутного капіталу ТОВ "Аерок" на електронному аукціоні зі стартовою ціною 965,33 мільйона гривень. Про це повідомляють у Фонді державного майна. Зазначена сума, нагадаємо, відповідає визначеній раніше самим фондом.

Затверджені приватизаційні умови передбачають: збереження виду діяльності підприємства; погашення ним боргів з заробітної плати працівникам та перед бюджетом; погашення простроченої кредиторської заборгованості (окрім підсанкційних осіб та осіб з РФ та Білорусі).

Новий власник також не зможе звільняти працівників протягом шести місяців та повинен буде забезпечити їхні соціальні гарантії, має виконати діючий колективний договір та укласти новий після закінчення діючого, працевлаштувати вивільнених працівників, а також дотримуватися вимог та обмежень природоохоронного законодавства.

Аукціон буде проходити в електронній системі "Прозорро.Продажі". Всі кошти, отримані за продаж націоналізованих активів, як нагадують у ФДМ, зараховуються до державного бюджету та спрямовуються до фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Нагадаємо, що "Аерок" є виробником газобетонних блоків, що використовуються для будівництва житлових та промислових об’єктів. Компанія має два заводи в Київській області (Обухів і Березань). На завершальній стадії знаходиться будівництво третього підприємства у Стрию (Львівська область). Виробництво було зупинено у липні 2022 року.

 Через російську Групу ЛСР підприємство належало підсанкційному олігарху Андрію Молчанову та було конфісковане у 2022 році. За рішенням Вищого антикорупційного суду від 22 серпня 2023 року та постановою Апеляційної палати ВАКС від 10 жовтня права власності на компанію було стягнуто в дохід держави, після чого її передали в управління ФДМ.

Підставою для націоналізації стали матеріали кримінального провадження за статтями про фінансування дій з метою повалення конституційного ладу та зміни меж України, а також виправдовування, визнання правомірною чи заперечення збройної агресії РФ проти України.

За даними слідства, Група ЛСР сприяє веденню Росією агресивної війни, сплачуючи податки і збори до державного бюджету РФ у значних обсягах, а також бере активну участь в іпотечних програмах із забезпечення житлом учасників збройної агресії, інвестує в будівництво житла для російських військовослужбовців.