Приватний бізнес займає більшу частину сектору розробки дронів для ЗСУ

Приватний бізнес займає більшу частину сектору розробки дронів для ЗСУ
Фото: GeneralStaff.ua

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, а більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков, пише Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що розробка інноваційних БПЛА залишається у пріоритеті Міноборони.

"Майже 100% усіх виробів розробляється в Україні. Тобто, в цьому секторі якраз більшу частину займає приватний бізнес, і це добре, тому що це теж про економіку", – зауважив Кліменков.

Він нагадав, що Агентство оборонних закупівель нещодавно вперше оголосило конкурентні торги в закритому режимі через Prozorro на закупівлю 20 тис. дронів, з орієнтовною вартістю до 3 млрд грн

Як наголосив Кліменков, частково ці торги вже відбулися, і "Міноборони отримало хороші результати і за продуктом, і за ціною. Уже законтрактовано близько 7 тис. дронів".

"Відбулися торги, і зараз проходять перевірку і кваліфікацію ще близько 7 тис. І понад 1 млрд грн уже цього бюджету вже використано, і ми рухаємося цим шляхом", – підкреслив заступник міністра оборони.

5 млрд грн на закупівлю ударних дронів для ЗСУ

Нагадаємо, Уряд виділив із резервного фонду державного бюджету додаткові 5 млрд грн на закупівлю дронів для ЗСУ.

Загалом Міністерство оборони України анонсувало масштабну закупівлю через "Агенцію оборонних закупівель" 20 000 безпілотних авіаційних комплексів за допомогою системи Prozorro. Загальний бюджет складе майже 3 мільярди гривень, а дрони повинні бути поставлені до 31 травня 2024 року.

Завдяки високому рівню конкуренції на закупівлях дронів через електронний каталог Prozorro Market вдалося заощадити 65 млн грн.

Мова йде про безпілотники FPV, DJI Mavic, DJI Air 2S, DJI Phantom тощо. Дрони в Prozorro Market найчастіше купують об’єднані територіальні громади та передають військовим частинам.