НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Суд запустив процедуру банкрутства конфіскованого у Дерипаски кар'єру кварцитів

глухівський кар'єр кварцитів, баницький кар'єр кварцитів
Фото: скриншот відео YouTube/realbushcraft

Господарський суд Сумської області 29 серпня відкрив провадження у справі про банкрутство Глухівського кар'єру кварцитів (село Баничі Глухівської громади Сумської області). Відповідне рішення міститься на сторінці підприємства на ресурсі Opendatabot.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Суд визнав вимоги кредитора - Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області - до цього боржника у розмірі 107,3 тисячі гривень, з чого 80,5 тисячі гривень - заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а решта - судовий збір. При цьому суд ввів мораторій на задоволення вимог.

Введень процедуру розпорядження майном боржника строком 170 календарних днів, розпорядником призначено арбітражного керуючого Романа Удовенка. До 14 жовтня він має провести інвентаризацію майна.

Зазначимо, що із заявою про відкриття справи про банкрутство кар'єру ПФ звернувся до суду ще 25 грудня 2023 року, а 29 грудня її було прийнято до розгляду. Таким чином, для початку банкрутства знадобилося вісім місяців.

ГКК володіє спецдозволом на користування Баницьким родовищем кварцитовидного пісковика - це єдине в Україні родовище високочистих кварцитів, що розробляється. До російського повномасштабного вторгнення в Україну продукція підприємства постачалася до РФ.

Нагадаємо, що 16 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд задовільнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави майна в Україні російського олігарха Олега Дерипаски. Серед низки активів було й 100% ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів".

Підприємство було одним з тих, що подали апеляційні скарги на це рішення, однак 16 червня того ж року Апеляційна палата ВАКС підтвердила їхню конфіскацію (однак скасувала рішення щодо двох інших кар'єрів). Наразі ГКК вже перейшов у розпорядження Фонду державного майна. Раніше ж 100%-м власником підприємства була кіпрська United Company Rusal Silicon Limited.

Україна ж запровадила санкції проти засновника російського виробника алюмінію "Русал" Дерипаски ще 12 жовтня 2022 року. Вони й стали підґрунтям для стягнення активів олігарха в дохід української держави.