У Чехії компанія UAC запустила виробництво дронів для України

У Чехії компанія UAC запустила виробництво дронів для України
Фото: telegram-канал "Армія дронів"

Чеська компанія UAC, що є філією української DeViRo, оголосила про початок серійного виробництва розвідувальних та ударних безпілотників виключно для потреб Збройних Сил України. Про це повідомляє пресслужба держініціативи “Армія дронів” та чеське видання E15.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Компанія UAC розгорнула серійне виробництво безпілотників  “Leleka-LR” та ударних “Булава” у чеському місті Колін, прагнучи щорічно постачати близько сотні розвідувальних та ударних дронів для потреб Збройних Сил України.

“Наразі пріоритетним завданням є забезпечення безперебійного постачання безпілотників з Чехії до України. У перспективі ми прагнемо зайняти значну частку ринку середніх безпілотників у Центральній Європі та постачати нашу продукцію країнам-членам НАТО та іншим державам”, – зазначив Штефан Фюле, представник керівництва UAC.

На виробничих потужностях компанії у Коліні вже працює близько 80 співробітників, більшість з яких – українці.Лише п'ята частина персоналу складається з чеських фахівців. Зі збільшенням обсягів виробництва UAC планує розширити штат працівників.

“У листопаді ми розпочали пробну експлуатацію, а вже у квітні запустили серійне виробництво. Це справжнє військове виробництво, де нашим ексклюзивним замовником є українська армія”, – підкреслив виконавчий директор компанії Павло Булант.

Як відбувається процес виготовлення дронів

Процес виробництва безпілотників розпочинається зі створення високоточної електроніки. Збірка материнських плат та цілісних електронних блоків, а також оптичних модулів здійснюється безпосередньо на потужностях компанії кваліфікованими фахівцями.

Наступні етапи включають лиття у форми, 3D-друк та обробку фюзеляжів і крил майбутніх безпілотників на ЧПУ-верстатах.

“Ми прагнемо до максимальної автономності та мінімізуємо кількість субпідрядників. У них ми закуповуємо лише окремі компоненти, такі як електродвигуни та двигуни внутрішнього згоряння для безпілотників”, – зазначив Булант.

Завершальним етапом є складання готових розвідувальних дронів “Leleka-LR” та ударних “Булава”, які зберігаються у розібраному вигляді у великому залі з десятками зелених пластикових транспортних контейнерів.

Додамо, що в Україні також запустили серійне виробництво власних далекобійних ударних дронів, здатних вражати ворожі цілі на відстані понад 1000 км.

Як повідомив генеральний директор "Укроборонпрому" Герман Сметанін, успішний досвід масового виробництва FPV-дронів, було досягнуто  завдяки тісній співпраці державних підприємств з приватним сектором.