НБУ курс:

USD

41,34

+0,03

EUR

45,85

+1,22

Готівковий курс:

USD

41,00

40,90

EUR

45,45

45,20

Файли Cookie

Я дозволяю DELO.UA використовувати файли cookie.

Політика конфіденційності

Ціни на молочні продукти: скільки коштують масло, сир, кефір та йогурт у супермаркетах

молочні продукти у супермаркеті
Акції в супермаркетах та інфляція впливають на ціни молочного ряду / Freepik

За останній місяць у супермаркетах подешевшали масло, сир "Маасдам" та пастеризоване молоко. Але продовольча інфляція впливає на подорожчання більшості молочних продуктів. 

Як забезпечити розвиток і стійкість компаній: досвід TERWIN, NOVUS, Arcelor Mittal, СК ІНГО та 40 інших провідних топменеджерів та державних діячів.
11 квітня на Business Wisdom Summit дізнайтесь, як бізнесу адаптуватися до нових регуляторних вимог, реагувати на зміни та залучати інвестиції у нинішніх умовах. Реальні кейси від лідерів українського бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.

Як змінилися ціни на молочку

За даними аналітиків, молоко пастеризоване жирністю 2,5% коштує 59,00 грн за кг, що на рівні минулого місяця і на 12,14 грн (+26%) більше відносно минулорічного періоду. Найдешевшим в українських мережах є пастеризоване молоко бренду "Кожен день" жирністю 2,5%, яке в середньому коштує 38,22 грн за кг. Найдорожче в супермаркетах молоко бренду Organic Milk в пляшках, яке коштує 84,36 грн за кг.

Кефір жирністю 2,5% в різній тарі в середньому коштує 70,48 грн за кг, що також на рівні попереднього місяця  і на 16,32 грн. (+30%) дорожче ніж торік. Найвища ціна була зафіксована на кефір "Яготинський " в пляшці, який коштує 91,54 грн за кг.

Середня ціна на йогурт питний в пластикових пляшках, плівці чи в картонних коробках становила 111,18 грн за кг, що відповідає рівню попереднього місяця і на 22,70 грн. (+26%) більше ніж торік. Найдорожчий в Україні йогурт бренду "Чудо" – 147,75 грн за кг.

Йогурт в стаканах в середньому коштує 159,10 грн за кг, ціна на в порівнянні з лютим також не змінилася, але на 26,99 грн (+20%) більше відносно минулорічного періоду. 

Сметана жирністю 15% в середньому коштує 175,56 грн за кг, що на 7 грн (+4%) більше порівняно з попереднім місяцем. Відносно минулого року сметана подорожчала на 48,44 грн (+38%). 

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% становила 283,01 грн за кг, що на 11,33 грн. більше (+4%) порівняно з попереднім місяцем і на 58,57 грн. (+26%) більше відносно минулорічного періоду. Найдорожчим є кисломолочний сир бренду "Президент", який коштує 368,14 грн. за кг.

Вершкове масло жирністю 73% вітчизняного виробництва пачка 180 гр в середньому коштує 107.91 грн, що на 33.64 грн. (+45%) дорожче ніж торік. Серед українських брендів найдешевше коштувало вершкове масло "Селянське" лейблу "Ашан" жирністю 73% – 85.9 грн за пачку 180 гр. Найвищій цінник стоїть на масло "Первомайського МКК" жирністю 73% – 121.4 грн за пачку 180 гр.

Ціни на різні види сирів

Згідно моніторингу АВМ, сир твердий "Український"  в середньому коштує 463,40 грн за кг. Порівняно з попереднім місяцем ціни залишились без змін. Відносно минулорічного періоду сир подорожчав на 122,05 грн (+27%). 

Сир "Голландський"  в середньому коштує 479,93 грн за кг. Порівняно з попереднім місяцем ціна залишилась без змін (+2%). Відносно минулого року сир подорожчав на 119,24 грн. (+27%). 

Середня ціна на сир "Маасдам" вітчизняного виробництва становила 500,66 грн за кг, що відповідає рівню лютого та на 158,20 грн. (+31%) дорожче ніж торік. 

Сир "Гауда" від українських компаній в середньому коштує 542,23 грн за кг, що також на рівні лютого і на 158,46   грн (+36%) дорожче ніж торік. 

"Моцарелла" тверда жирністю 45% українського виробництва в середньому коштує 495.06 грн за кг. Сир подорожчав на 14,90 грн. (+3%) порівняно з попереднім місяцем. За останній рік Моцарелла подорожчала на 132,75 грн. (+30%). 

Аналітики зауважують, що за останній місяць в Україні відбулася певна стабілізація цін на молочні продукти . Основною причиною є зниження ціни на молоко-сировину, що триває третій місяць поспіль.

Через це в Україні збільшується виробництво сирів. Стимулюючи продажі, вітчизняні сировари можуть собі дозволити акційні продажі на свою продукцію зі зниженням цін, яке часто сягає 25%.