НБУ курс:

USD

41,42

--0,06

EUR

44,83

+0,08

Готівковий курс:

USD

41,40

41,30

EUR

45,12

44,90

Файли Cookie

Я дозволяю DELO.UA використовувати файли cookie.

Політика конфіденційності

Дефіцит кадрів, виклики, рентбельність: як змінився ресторанний бізнес за 2024 рік

Дефіцит кадрів, виклики, рентбельність: як змінився ресторанний бізнес за 2024 рік
У 2024 році виручка закладів громадського харчування зросла на 10%.

У 2024 році українські ресторатори продовжували адаптуватися до умов генераторної економіки, намагаючись зберегти стабільність цін і власну мотивацію. Головною проблемою галузі залишався гострий дефіцит кадрів.

Як забезпечити розвиток і стійкість компаній: досвід TERWIN, NOVUS, Arcelor Mittal, СК ІНГО та 40 інших провідних топменеджерів та державних діячів.
11 квітня на Business Wisdom Summit дізнайтесь, як бізнесу адаптуватися до нових регуляторних вимог, реагувати на зміни та залучати інвестиції у нинішніх умовах. Реальні кейси від лідерів українського бізнесу.
Забронювати участь

Про це свідчить річне дослідження ресторанної галузі за 2024 рік від Poster.

Про виручку, середній чек та відвідуваність закладів

У 2024 році виручка закладів громадського харчування зросла на 10%, а середній чек — на 17% через підвищення цін.

Водночас відвідуваність знизилась на 3%, що пов’язано з економічною невизначеністю та мобілізацією. Першу половину року показники були кращими, проте в другому півріччі відвідуваність впала на 7%.

Серед найбільших міст України найгіршу річну динаміку відвідуваності показав Дніпро — там відвідуваність впала на 5% у 2024 році порівняно з 2023.

Кращі результати зафіксовані в Харкові (зростання на 2%), Львові та Одесі (зростання на 1%). У Києві та Вінниці спостерігалося зниження виручки на 3%.

Як змінилися показники за типами бізнесу

Відвідуваність майже всіх типів закладів знизилася у 2024 році порівняно з минулим. Найбільше знизилися показники у піцерій (на 8%), фастфуду та ресторанів (на 7%).

Позитивну динаміку продемонстрували суші (зростання на 1%), а відвідуваність кав’ярень з продажем кави з собою залишилася на рівні минулого року.

У 2024 році виручка та середній чек зросли в усіх сегментах закладів через підвищення цін.

  • Виручка закладів, що спеціалізуються на суші, зросла на 16%, середній чек — на 10%, з 557 грн до 613 грн.
  • Виручка кав’ярень зросла на 14%, середній чек — на 15%, з 83 грн до 95 грн.
  • Сегмент кави з собою показав зростання на 13% за виручкою, середній чек збільшився на 15%, з 68 грн до 79 грн.
  • Виручка пекарень зросла на 11%, середній чек — на 12%, з 67 грн до 75 грн.
  • Кафе показали зростання виручки на 9%, середній чек збільшився на 16%, з 239 грн до 276 грн.
  • Виручка ресторанів зросла на 8%, середній чек — на 18%, з 518 грн до 610 грн.
  • Піцерії, бари та фастфуд збільшили виручку на 4%, при цьому середній чек піцерій зріс на 12%, з 261 грн до 293 грн, барів — на 13%, з 369 грн до 418 грн, фастфудів — на 13%, зі 155 грн до 175 грн.

Основні виклики, рентабельність та команда

54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. В дослідженні минулого року таких респондентів було 43%.

Тим часом 11% опитаних вважають, що показники навіть перевищили очікування.

Зазначається, що найскладніше рестораторам у 2024 році було наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла.

Окрім цього, підприємців турбувала мобілізація персоналу, власна мотивація працювати та перевірки бізнесу. 

Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності бізнесу у 2024 році. 20% опитаних мали середню рентабельність бізнесу 10-15%, а 21% взагалі не отримували прибуток у 2024 році.

При цьому 45% підприємців заявили про збільшення цін на продукти в середньому на 10-20%. Більшість закладів змінювали ціни на страви протягом 2024 року на понад 10%.

34% рестораторів заявили, що кількість замовлень на доставку у 2024 році зросла, майже стільки ж опитаних (31%) не помітили збільшення замовлень.

Про команду та заробітні плати

У 2024 році 39% рестораторів змогли зберегти свою команду у тій же кількості, а 28% навіть залучили нових працівників.

Більшість рестораторів витрачали на зарплатню команді у 2024 році 20-30% від виручки. При цьому 12% опитаних витрачали на зарплатню понад 40% виручки закладу.

Про ресторани в Україні

Раніше повідомлялось, що у Києві за 2024 рік закрилися 120 ресторанів та кафе через війну та відсутність клієнтів. Платоспроможність падає, і людей з грошима на всі заклади не вистачає. 

Додамо, у Львові у центрі закривають понад пів сотні ресторанів, а за прогнозами експертів, після зими перелік закриттів і звільнень у сфері гостинності буде значно більше.