ЄС може ввести санкції проти третіх країн, які підтримують Росію

єс, санкції
Фото: скріншот з виступу Урсули фон дер Ляєн у штаб-квартирі ЄС

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС серйозно ставиться до санкцій і планує заборонити експорт певних товарів в треті країни, якщо є докази того, що він йде в обхід санкцій до Росії. Санкції, запропоновані в 11-му пакеті, також можуть розширити список товарів ЄС, заборонених до транзиту через Росію.

Наступний пакет санкцій ЄС проти Росії має на меті закрити лазівки та боротися з обходом і може бути націлений на компанії та країни, які допомагають Росії придбати товари, які знаходяться під санкціями, повідомляє Euronews.

Фон дер Ляєн повідомила, що основним меседжем, який ЄС прагнутиме просувати - це рішучість підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

"Ми бачимо, що є розбіжність між тим, що починається в Євросоюзі, проходить транзитом через Росію, а потім потрапляє в третю країну. Тому ми обговорюємо як стримуючий фактор питання, чи має бути така заборона на транзит. Є кілька пунктів спостереження в рамках механізму, щоб переконатися, що він виправданий", - додала вона.

Фон дер Ляєн не уточнила, як саме працюватиме цей механізм, але зазначила, що є  кілька контрольних точок, які підтверджуватимуть необхідність обмежень.

Президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив, що на засіданні  G7 ЄС буде відкрито і відверто обговорювати те, чому ці санкції необхідні і виправдані.

"Російська пропаганда побудована на брехні і змові. Ми відбиваємося фактами і цифрами", - сказав Мішель журналістам.

Нагадаємо, під час візиту у Київ Урсула фон дер Ляєн заявила, що країни Євросоюзу продовжують ообити все, що в їхніх силах, щоб зупинити військову агресію Росії.