ЄС відреагував на обстріли ЗАЕС вимогою допустити туди МАГАТЕ

ЄС відреагував на обстріли ЗАЕС вимогою допустити туди МАГАТЕ

Європейський союз засудив військову діяльність російських окупаційних сил в районі захопленої Запорізької АЕС. Про це написав у своєму Twitter високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"ЄС засуджує військову діяльність Росії навколо Запорізької АЕС. Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування Росією міжнародними нормами. МАГАТЕ має отримати доступ", - зазначив він.

Нагадаємо, що 5 серпня Національна атомна енергоенеруюча компанія "Енергоатом" заявила спочатку про обстріл окупантами в Енергодарі, що вівся в бік ЗАЕС і через який було пошкоджено високовольтну лінію між ЗАЕС та Запорізькою ТЕС.

Згодом НАЕК повідомила про новий обстріл, що прийшовся прямо по майданчику станції, біля одного з енергоблоків: повідомлялося, що серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус.

В свою чергу, як мер міста-супутника ЗАЕС Дмитро Орлов, так і сама держкомпанія також заявили про обстріл, і також російською стороною, з боку АЕС в сторону міста. Зазначалося, що в Енергодарі знеструмлені майже всі мікрорайони, а також немає води.

Президент Володимир Зеленський в свою чергу заявив, що обстріли території ЗАЕС 5 серпня є аргументом на користь введення міжнародних санкцій проти "Росатому" та російської атомної галузі загалом. При цьому він додав, що "будь-які обстріли цього об'єкта – це відвертий, зухвалий злочин, акт терору".

Крім цього, будь-які обстріли території окупованої ЗАЕС найгострішим чином засуджує вищезгадане Міжнародне агентство з атомної енергії, яке вже не один місяць тисне на Україну, аби та дозволила візит його представників та голови Рафаеля Гроссі на ЗАЕС.

Однак Україна виступає категорично проти цього й взагалі дуже гостро вислювлювалася стосовно дій та заяв МАГАТЕ, звинувачуючи її, зокрема, у змові з окупантами та потуранні російській пропаганді.