Кінець стабільності. Блінкен назвав війну в Україні найбільшою загрозою міжнародному порядку

Кінець стабільності. Блінкен назвав війну в Україні найбільшою загрозою міжнародному порядку
Держсекретар США Ентоні Блінкен. Х (twitter) політика

Агресивна війна Росії проти Україні є найгострішою загрозою міжнародному порядку, закріпленому в Статуті Організації об’єднаних націй та його основних принципах суверенітету, територіальної цілісності та незалежності.

Про це повідомляє видання Тhe Guardian посилаючись на слова Державного секретаря США Ентоні Блінкена.

"Те, що ми переживаємо зараз, — це більше, ніж випробування порядку після холодної війни. Це кінець. Десятиліття відносної геополітичної стабільності поступилися місцем загостренню конкуренції з авторитарними, ревізіоністськими державами", - написав він.

Блінкен додав, що окрім Росії Китай створює більш "важливий довгостроковий виклик" через його бажання створити новий міжнародний порядок і той факт, що він має для цього технологічну, економічну, дипломатичну та військову силу.

При цьому, сама ООН мало що робить для того, щоб сприяти закінченню війни в Україні. Генеральний секретар організації Антоніу Гутерреш відкидає вину ООН за російську війну проти України та не згодний із звинуваченнями, які лунають в його адресу.

"Мене запитували, чи зазнала ООН невдачі в Україні. Я сказав, хвилинку, давайте внесемо ясність: не ООН вторглася в Україну. Держави-члени повинні виконувати свої обов'язки, і ми не повинні використовувати ООН як цапа-відбувайла за невдачі держав-членів у дотриманні Статуту", - підкреслив Гутерріш.

За його словами, ООН робить все, що в її силах і використовує всі свої зусилля щоб створити умови для подолання "драматичної кризи" в Україні.

Зазначимо, нещодавно стало відомо, що в ООН готові скасувати основні санкції проти РФ в обмін на "зернову угоду". Гутерріш надіслав російському міністру Лаврову лист, який включає чотири конкретні пункти угоди між ООН і Російською Федерацією, яка має призвести до відновлення Чорноморської ініціативи. За інформацією BILD, керівництво Росії уважно вивчає пропозиції ООН і поки не погодилося на них, оскільки в Кремлі вважають пропозиції "занадто гарними, щоб бути правдою" і сумніваються в технічній можливості здійснення оголошених послаблень.