СБУ повідомила екснардепу Мураєву про підозру в держзраді

Євген Мураєв
Євген Мураєв. Фото: Facebook/"Наш"

Служба безпеки України зібрала доказову базу на керівника забороненої партії "Наші", екснардепа Євгена Мураєва. На підставі цього йому повідомили про підозру у державній зраді. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це 25 липня повідомила пресслужба СБУ.

Мураєв причетний до підривної діяльності проти України. Підозру йому оголосили за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Він поширював проросійські наративи за допомогою свого телеканалу "Наш". Свій медіаресурс екснардеп використовував цілеспрямовано для маніпулювання суспільною думкою українців в інтересах РФ.

"Насамперед це стосувалось подачі викривленої інформації про внутрішню ситуацію в нашій державі та її сприйняття на міжнародній арені", — підкреслюють в СБУ.

Через це ще в лютому 2022 року РНБО запровадило проти телеканалу "Наш" санкції. Після цього провели низку незалежних експертиз, результати яких підтвердили факти злочинної діяльності фігуранта проти державної безпеки України.

Крім того, ще восени 2022 року співробітники СБУ провели серію обшуків за місцями проживання та в офісах Мураєва. Під час слідчих дій за адресами фігуранта було виявлено готівку в російських рублях, зброю, а також комп’ютерну техніку і мобільні телефони з доказами незаконних дій.

Чим "відомий" Мураєв та де він зараз

Він був депутатом Верховної Ради України VII і VIII скликань. Незважаючи на свою відверту проросійську позицію, Мураєву вдалося створити в 2018 році свій канал "НАШ" для поширення російських наративів.

25 лютого 2022 року він заявив про "капітуляцію України". Після того, як зрозумів, що ЗСУ відбивають атаки окупантів, втік до Москви. Згодом з'ясувалося, що Мураєв разом з сім'єю виїхав до ЄС, а саме до Відня.

Антиукраїнські заяви Мураєва

У 2015 році екснардеп назвав анексований Крим "федеральним округом Росії". Він також вважає "цілковитою маячнею" заборону в Україні російських iнтернет-ресурсів.

Мураєв стверджував, що "немає ніякого українського суспільства". Революцію Гідності він назвав "винятково продуктом технологій". Він також називав українського режисера Олега Сенцова, який зараз боронить Україну, "терористом". Через це ще в 2018 році депутати звинувачували його у зраді.