Справа "Роттердам+": НАБУ повідомило про підозри 15 особам, зокрема колишнім головам НКРЕКП

Справа "Роттердам+": НАБУ повідомило про підозри 15 особам, зокрема колишнім головам НКРЕКП
Фото: Depositphotos

Національне антикорупційне бюро за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 26 жовтня повідомило про підозру 15 особам, причетним до запровадження та дії так званої формули "Роттердам+", через яку споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 мільярдів гривень в 2018-2019 роках.

Як вказують у бюро, мова йде про другий епізод масштабногого антикорупційного розслідування, а перше розслідування, за підозрою шести осіб, що стосувалося незаконної переплати понад 19 мільярдів гривень упродовж 2016-2017 років, було завершене у вересні.

Зокрема, коло підозрюваних у новому епізоді включає двох колишніх голів Національної комісії з регулювання сфер енергетики та комунальних послуг, шістьох колишніх членів НКРЕКП, трьох чинних членів НКРЕКП, одного чинного та одного колишнього працівника НКРЕКП, а також одного чинного та одного колишнього посадовця групи приватних теплогенеруючих компаній.

Шестеро з цих осіб, які, за версією слідства, усвідомлено взяли участь у злочині, одержали нові підозри за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

"Дії членів НКРЕКП, які, не розібравшись, голосували за затвердження так званої формули "Роттердам+", кваліфікували за частиною 2 статті 367 КК. Слідство вважає, що вони неналежним чином виконували свої службові обов’язки, що спричинило тяжкі наслідки державним і громадським інтересам", - повідомляють в НАБУ.

За версією слідства, у формулу "Роттердам+" було закладено витрати, яких насправді не існувало, а саме витрати на транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій з порту у Роттердамі.

В результаті, як вважають детективи, кінцеві споживачі протягом 2016-2019 років загалом переплатили понад 39 мільярдів гривень, що підтверджено й висновком експерта.

"Слідство має докази, що ухвалити таку формулу обчислення НКРЕКП вмовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті й отримали надприбутки. Спочатку регулятор не погоджувався, розуміючи абсурдність включення витрат на транспортування до тарифу, проте в березні 2016 року на зазначену пропозицію пристав", - зазначають в бюро.

Як наслідок, відбулось зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури та підприємців, що призвело до подорожчання товарів та послуг для кінцевого споживача, в тому числі першої необхідності.

Джерело фото: ua.depositphotos.com