Столтенберг анонсував рішення щодо України, які приймуть на саміті НАТО: чого очікувати

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, генсек НАТО
Фото: ua.depositphotos.com

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лідери країн-членів НАТО під час саміту 11-12 липня у Вільнюсі планують затвердити багаторічний пакет підтримки України, який "наблизить країну до альянсу".

Про це генсек повідомив 7 липня під час пресконференції.

"На саміті ми зробимо Україну ще сильнішою і пояснимо своє конкретне бачення її майбутнього. Союзники мають ухвалити пакет із трьома елементами, завдяки чому Україна стане ближчою до НАТО", – сказав Столтенберг.

Чи запросять Україну в НАТО під час саміту у Вільнюсі 11-12 липня

Під час пресконференції Столтенберг не дав чіткої відповіді щодо членства. Водночас він сказав, що лідери НАТО підтвердять, що Україна стане членом альянсу, але не назвав термінів. Зауважимо, що таку обіцянку Київ отримав від організації ще в 2008 році.

Під час саміту 11-12 липня погодять багаторічну підтримку України. Її програма має дозволити ЗСУ стати "сумісними" з силами НАТО. Таким чином члени альянсу планують допомогти Києву наблизитися до членства.

"Я очікую, що лідери НАТО підтвердять, що Україна стане членом альянсу, і будуть єдині у тому, як наблизити Україну ближче до її мети", – додав Столтенберг.

Під час саміту також планують започаткувати Раду Україна-НАТО. Конкретна дорожня карта для вступу все ще залишається більш віддаленою перспективою.

В цей самий час президент України Володимир Зеленський проводить робочі поїздки до країн ЄС, під час яких обговорює з колегами перспективи саміту.

Гарант заявляв, що альянсу слід ухвалити амбітні рішення щодо відносин із Україною. Зеленський вважає, що наразі є всі підстави для політичного запрошення України в НАТО. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com