Від Медведчука до "кротів": очільник СБУ розповів, скільки російських агентів викрили в Україні

СБУ, агентурна мережа, спецслужби
Спецпризначенці на завданні. Фото: СБУ

Від початку повномасштабного російського вторгнення СБУ викрила або затримала 360 ворожих агентів. Викорінення російської агентури стало основним напрямком роботи спецслужб.

Про це британському виданню The Independent розповів голова СБУ Василь Малюк.

За словами силовика, знешкоджувати доводилося агентів різного "калібру".  Від відомих діячів на кшталт прокремлівського експолітика і друга Путіна Віктора Медведчука до пересічних громадян, які збирали інформацію про дислокацію українських сил.

"Десятиліттями Росія насичувала нашу країну своїми агентами в державних органах, в церквах, у військово-промисловому комплексі", - зазначив Малюк.

Очільник СБУ відзвітував: його відомство порушило понад 64 тисячі кримінальних справ щодо російської воєнної агресії проти України. Майже 25 тисяч з них стосуються порушення законів ведення війни.  

Крім того, Україні доводиться боротися з Росією ще й на кіберфронті. За підрахунками очільника СБУ, РФ щоденно запускає не менше 10 кібератак. Якщо у 2020 році спецпрзначенці фіксували близько 800 "нападів", після вторгнення їх кількість зросла вп'ятеро - до 4 500.

Нагадаємо, напередодні в Одесі викрили агентурну мережу ФСБ. Зловмисники розвідували місця дислокації стратегічно важливих об’єктів оборонно-промислового комплексу та коригували російські ракетні удари по критичній інфраструктурі.