Новопризначений голова НАБУ Семен Кривонос планує розпочати свою роботу із викорінення схем у будівництві - Іванов

Семен Кривонос
Семен Кривонос. Фото: Facebook-сторінка директора НАБУ

Нещодавно призначений директор НАБУ Семен Кривонос, екс-голова Державної інспекції архітектури та містобудування, має намір почати свою діяльність саме зі сфери містобудування. Про це на своїй сторінці у Facebook заявив журналіст Сергій Іванов.

"На корупцію [в цій сфері] правоохоронці історично дивилися з широко заплющеними очима, що, в свою чергу, призвело до спотворення наших міст злочинними забудовницько-чиновницькими угрупованнями. Найвідоміший символ діяльності цього угруповання в Києві - подільський “будинок-монстр”, який уже понад 10 років чхати хотів на скандали довкола нього. А таких “монстрів” у масштабах країни – безліч", - пише Сергій Іванов.

На його думку, наслідком роботи нового очільника НАБУ можуть стати спроби масової втечі з країни забудовників, муніципальних чиновників, а також співробітників контролюючих органів, які погоджували свавілля. "Адже містобудівна корупція - наочна, розслідувати її не так важко, як, власне, і забезпечити відшкодування, оскільки знищити або забрати з собою за кордон свої потворні забудови вони не зможуть", - каже Сергій Іванов.

Як написав на своїй сторінці в мережі Facebook блогер Євгеній Прокопишин, новий директор НАБУ Семен Кривонос раніше був головою Держінспеції містобудування, де проявив себе як борець з корупцією, а зараз Кривонос планує розпочати активну роботу саме з сектору містобудування.

"До речі, саме Семен Кривонос був одним з ідеологів законопроекту №5655 (реформа містобудування), і тепер його дуже бояться місцеві чиновники-корупціонери (особливо деякі прославлені мери-корупціонери типу Кличка та Філатова) та скандальні забудовники. І це виглядає максимально логічно, так як він добре знає цей сектор зсередини і чудово розуміє, кого і за що там можна пов'язати. Через це проти нього і була така масова інформаційна кампанія, тому що певне коло людей хотіло бачити свою людину в НАБУ, яка б закривала очі на всю цю корупцію (ціна питання - мільярди доларів щороку)", - пише Євгеній Прокопишин.

Нагадаємо, голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що законопроєкт про реформу містобудування №5655 реалізує антикорупційну стратегію.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5655, який системно змінить "правила гри" у сфері містобудування.

Раніше народний депутат Олена Шуляк ґрунтовно відповіла усім критикам проєкту №5655, пояснивши, що головні бенефіціари нового закону — громади, а на підтримку законопроєкту виступила Всеукраїнська асоціація громад, що налічує понад 800 громад по всій Україні.