НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Нардеп Одарченко, якого судять за хабар Найєму в біткоїнах, втік з країни

Андрій Одарченко
Андрій Одарченко. Фото: Facebook-сторінка нардепа

Національне антикорупційне бюро повідомило, що депутат Верховної Ради, обвинувачений у наданні хабаря топпосадовцям у сфері відновлення, порушив покладені на нього процесуальні обов'язки та незаконно перетнув державний кордон. Як ідеться у повідомленні НАБУ, такі оперативні дані отримали його детективи.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

В свою чергу, прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявлено клопотання у Вищому антикорупційному суді про стягнення внесеної обвинуваченим, під яким мається на увазі Андрій Одарченко, застави в сумі 15 мільйонів гривень в дохід держави та оголошення його в розшук.

У самій САП повідомили, що депутат 18 вересня не з’явився до ВАКС і не повідомив суд та прокурора про причини неявки. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним. Суд вирішив застосувати до нардепа примусовий привід на засідання, яке призначено на 19 вересня на 8:00.

В чому обвинувачують Одарченка

Нагадаємо, що 21 листопада 2023 року НАБУ повідомило про викриття члена комітету парламенту з питань антикорупційної політики Андрія Одарченка (фракція "Слуга народу") на пропозиції тодішньому голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Нхабаря у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тисяч доларів.

Хабар пропонувався за забезпечення прийняття міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ коштів на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету, в якому Одарченко продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту призупинено на час повноважень депутата).

Пропонована сума мала становити 8% від обсягу фінансування. У подальшому підозрюваний надав топпосадовцю частину неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів. Дії нардепа кваліфікували за частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу.

22 листопада Вищий антикорупційний суд обрав для Одарченка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу в 15 мільйонів гривень, яку й було внесено.

Вже 24 листопада Одарченко вийшов на свободу. Тоді його оперативно виключили з партії "Слуга народу", однак залишили у складі парламентської фракції пропрезидентської політсили.

В подальшому за клопотанням прокурора строки дії покладених на нардепа обов’язків судом неодноразово продовжувались. В САП нагадують, що серед них була й звична вимога здати паспорти для виїзду закордон та носити електронний засіб контролю.

Однак виявилося, що попри рішення суду органами внутрішніх справ до Одарченка електронний браслет застосовано так і не було. Тим часом 16 квітня обвинувальний акт у справі було направлено до ВАКС для розгляду по суті. На сьогодні розгляд перебуває на завершальній стадії – 18 вересня було заплановано допит обвинуваченого.