НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Співвласник чеської компанії, якій ОГХК продавала титанову сировину, став 12-м фігурантом справи Сенниченка

Дмитро Сенниченко
Ексголову ФДМ Дмитра Сенниченка вважають керівником злочинної організації. Фото: ФДМ

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру співвласнику чеської компанії, якій Об’єднана гірничо-хімічна компанія продавала ільменітовий концентрат за заниженими цінами.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як зазначається в повідомленні бюро, йдеться про один з двох епізодів справи, в якій фігурує колишній голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко, який нині втік за кордон і знаходиться в розшуку. Його НАБУ вважає керівником злочинної організації.

Нагадаємо, що 22 березня 2023 року було оголошено про викриття двох епізодів її діяльності. Перший стосувався Одеського припортового заводу, який, за версією слідства, недоотримав понад 600 мільйонів гривень через реалізацію в 2020-2021 роках корупційної схеми, за якою перероблювання газу в карбамід та аміак здійснювалося за договором з підконтрольним злочинній організації постачальником давальницької сировини - компанією "Агро Газ Трейдинг".

Другий епізод стосувався ОГХК. Слідство встановило, що у жовтні 2020 року Сенниченко домігся призначення лояльного виконуючого обов'язки директора компанії (ним став Артур Сомов), який зі свого боку на виконання вказівок зверху впродовж 2020-2021 років від імені держпідприємства уклав чотири контракти про продаж ільменітового концентрату із підконтрольною раднику голови ФДМ чеською компанією за заниженими цінами.

Надалі титановмісну сировину було перепродано за ринковими цінами. Як встановило слідство, концентрат був поставлений підприємствам у Росії та на території окупованого нею Криму. За даними слідства, це призвело до заподіяння державі збитків у понад 111 мільйонів гривень.

ЗМІ повідомляли, що концентрат, вироблений на Іршанському ГЗК, який входить в структуру ОГХК, продавася на підконтрольний олігарху Дмитру Фірташу завод "Кримський титан" через чеську компанію-"прокладку" Belanto trade. Товар доставлявся до Туреччини, де перевалювався на інші, як правило російські, судна, які вже доставляли його в Крим.

Учасниками злочинної організації, як вважає НАБУ, були сам Сенниченко як організатор і керівник, наближений до нього доцент Університету державної фіскальної служби Андрій Гмирін, колишні виконувачі обов'язків директора ОПЗ (в різний час) Микола Синиця та Микола Парсентньєв.

Також серед них називалися згаданий ексголова правління ОГХК Сомов, власники "Агро Газ Трейдингу" Олександр Горбуненко та Володимир Колот, перший заступник голови ФДМ у 2021 році Денис Кудін та радник голови ФДМ Сергій Ігнатовський, а також ще двоє співучасників.

Дії ж нового фігуранта справи - співвласника чеської компанії - кваліфіковано за частиною 2 статті 255 (участь у злочинній організації), частиною 5 статті 27, частиною 4 статті 28 та частиною 2 статті 364 (пособництво у зловживанні службовим становищем членами злочинної організації), а також частиною 4 статті 28 та частиною 3 статті 209 Кримінального кодексу (відмивання майна злочинною організацією).

Решті ж підозрюваних інкримінують частини 1, 2 й 3 статті 255 (керівництво чи участь у злочинній організації, в тому числі посадовця), частину 2 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем), частину 5 статті 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем) та частину 3 статті 209 (відмивання майна, одержаного злочинним шляхом) КК.

В повідомленні від 19 вересня зазначено, що одинадцятьом учасникам злочинної організації, викритим раніше, наразі оновили підозри, додавши до нього легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом на суму понад 95 мільйонів гривень. В листопаді ж минулого року бюро повідомляло, що інкримінувало учасникам організації відмивання злочинних доходів на понад 10 мільярдів гривень.

В НАБУ наголошують, що здійснюють заходи щодо розшуку осіб, які переховуються від правосуддя, а також встановлюють інших можливих учасників злочинної організації та досліджують інші випадки їхньої протиправної діяльності.