НБУ курс:

USD

41,19

+0,02

EUR

45,13

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,45

41,38

EUR

45,60

45,45

ринок праці, дефіцит кадрів в Україні
Чи вдається бізнесу подолати кадрову кризу. Ілюстрація: Delo.ua

Активна боротьба за фахівців: що відбувається на ринку праці України та чи вдається бізнесу подолати кадрову кризу

Тривала війна суттєво впливає на економіку України, особливо на ринок праці. Через активні бойові дії, значні демографічні зміни, масове переселення та мобілізацію проблеми із працевлаштуванням лише загострюються. Кадрова криза в Україні стає однією з ключових загроз для стабільного розвитку економіки, оскільки зростає попит на кваліфікованих працівників, але їхня кількість стрімко скорочується.

Про тенденції на ринку праці та про те, як бізнес вирішує проблему кадрового голоду, Delo.ua спільно з “OLX Робота” розповідають у спецпроєкті “Перспективи ринку праці”

Стабільна нестабільність на ринку праці України

У 2021 році експерти та бізнес говорили про зростання ринку праці та боротьбу за кандидата в усіх сегментах — за робітничі професії, IT-фахівців, офісний персонал, згадує керівниця напряму "OLX Робота" Марія Абдулліна. Після початку повномасштабної війни на ринку був стрес, велика кількість підприємств закрилася, тож відбувся розворот із ринку кандидата на ринок роботодавця. 

Тоді у супермаркетах стояли черги з людей, що були готові влаштуватися на будь-яку роботу. Була ситуація, коли люди шукали перші-ліпші вакансії, незважаючи на те, що вони робили раніше. 

Марія Абдулліна
Марія Абдулліна керівниця напряму "OLX Робота"
Як змінювалась кількість вакансій і медіанна зарплата в 2022-2024 рр. Інфографіка: Delo.ua

Вона нагадала, що такий стан ринку вже спостерігався під час епідемії COVID-19. Тоді на ринку праці виокремився сегмент блакитних комірців, стало зрозуміло, що це найстабільніший сектор, де завжди є робота. Адже коли компанії закриваються, підприємства з галузей продовольства чи логістики продовжують працювати. Схожа тенденція фіксувалася і після вторгнення: ці індустрії стали рятівним містком для пошукачів, у той час як ситуація і в інших сегментах була незрозумілою.

Уже з травня 2022 року навала кандидатів почала зменшуватися, а тренд поступово змінювався. Так сталося через великий відтік людей за кордон, зайнятість частини працівників на війні. За даними Індексу відновлення ділової активності (ІВДА), суттєво збільшилась частка тих, хто повідомляв про брак робочої сили внаслідок призову та виїзду працівників — з 47% до 63%. Ця проблема посіла друге місце серед інших перешкод для ведення бізнесу. На першому місці третій місяць поспіль бізнес зазначив перешкодою для діяльності проблеми з водо- та електропостачанням. 

"Різниця між першою та другою перешкодами для бізнесу — лише два відсоткові пункти. Тобто, якби не проблеми з електрикою, дефіцит кадрів став би проблемою №1 для бізнесу", — зазначив експерт ІЕД Євген Ангел.

Поступово відбувається певна відновлюваність роботодавців: наприклад, той же ритейл та логістика зростають попри всі воєнні виклики. Виробництва адаптувалися до нових умов, певні підприємства релокувалися та відновили діяльність, відкрилися нові напрями, зокрема, у легкій промисловості з’явилися військові напрями.

Тепер ми спостерігаємо, що кількість вакансій безпрецедентно зростає, але у багатьох бізнесів критичний дефіцит працівників. 

Марія Абдулліна
Марія Абдулліна керівниця напряму "OLX Робота"

Дані Європейської бізнес асоціації за квітень 2024 року свідчать про те, що переважна більшість роботодавців (74%) досі стикаються з дефіцитом кадрів, а це на 19% більше, ніж восени 2023-го. Не мають цієї проблеми лише 7% опитаних роботодавців. Водночас дані Державної служби зайнятості вказують на те, що протягом першого півріччя 2024 року статус безробітного мали 254,6 тисяч осіб. З них працевлаштувалися 124 тисячі, що становить приблизно 50%. Тож попри значне безробіття у країні, роботодавці продовжують шукати працівників, щоб закрити вакантні посади, аби стабільно продовжувати бізнес-діяльність. 

Кого шукають роботодавці

Як показує статистика "OLX Робота", протягом 2022-2024 років найбільше роботодавці шукали продавців, а також студентів, які були готові почати кар’єру. Крім того, роботодавці активно шукали водіїв та різноробів у будівельну галузь. 

Топ-10 вакансій та медіанна зарплата найзатребуваніших професій в Україні, 2022-2024 рр. Інфографіка: Delo.ua

Також дефіцит працівників досі відчувається у сфері гостинності. За словами керівника misto.cafe Сергія Капацини, з початком війни найбільша нестача кадрів спостерігається серед кухарів. Деякі ресторатори намагаються знайти працівників серед студентів, однак з ними виникають проблеми через завищені очікування щодо зарплат після короткого стажування. Подібна ситуація з офіціантами — багато досвідчених фахівців виїхали, а новачки, не маючи достатньо досвіду, прагнуть самостійної роботи вже після кількох днів стажування, що є великою помилкою.

За словами Сергія, щоб залучити людей до роботи та мотивувати їх одним із можливих рішень, є гнучкі умови оплати, наприклад, ранні аванси або щоденні виплати. Також ефективні подарунки без причини, коли працівників нагороджують сертифікатами до спортзалу чи на масаж замість грошових бонусів, що особливо цінує молодь.

Водночас підвищення зарплат без системного підходу може призвести до негативних наслідків: знецінення концепції закладу, маніпуляцій з боку працівників та фінансових втрат для бізнесу. 

За моїми спостереженнями, з 2022 року зарплати у Луцьку зросли на 70-90%, і до середини осені 2024-го очікується, що це зростання сягне 120-130%.

Сергій Капацина
Сергій Капацина керівник misto.cafe

Про ситуацію з кадрами у галузі ритейлу розповіла директорка з персоналу мережі "Сільпо" Любов Українець. За її словами, натепер відкрито кілька сотень вакансій у магазинах та кілька десятків в офісі. При цьому з початку повномасштабної війни процес рекрутингу зазнав значних змін, адже час на закриття вакансій збільшився вдвічі порівняно з періодом до вторгнення.

Найгостріше відчувається нестача кадрів у Львові та Києві, де велика конкуренція, а кількість людей зменшилася, каже Любов Українець. Однак бізнес продовжує шукати і знаходити рішення, щоб забезпечити безперервність діяльності.

Основні труднощі пов’язані з дефіцитом працівників у професіях, які традиційно вважалися чоловічими, як-от водії, вантажники, обвалювальники тощо. Однак ритейл також відчуває нестачу кадрів у масових професіях, зокрема, касирів, продавців, кухарів, пекарів, особливо якщо йдеться про наявність досвіду.

Любов Українець
Любов Українець директорка з персоналу мережі "Сільпо"

Водночас значна частина працездатного населення досі перебуває за кордоном, триває мобілізація, а через постійний стрес і втому знижується працездатність тих, хто залишається в країні. Це впливає на мотивацію людей влаштовуватись на постійну роботу.

В агенції з підбору персоналу та HR-консалтингу Talando Ukraine зауважили, що крім заробітної плати, роботодавцям слід звертати увагу на те, що ще вони можуть запропонувати своїм працівникам. Це стосується не лише стандартних систем мотивації, але й ширшого спектра умов та можливостей, які можуть бути важливими для кандидатів. Зокрема, тепер особливу роль відіграє зручність дістатися до місця роботи та укриттів, гнучкі умови праці тощо.

Боротьба за кожного фахівця триває

Керівниця напряму "OLX Робота" Марія Абдулліна наголосила, що для подолання цієї кризи бізнес співпрацює з агенціями, залучає кандидатів із-за кордону, поступово розширює пул пошукачів завдяки залученню соціально чутливих верств населення. 

Цей процес повільний, він не відбувається одномоментно, але щоб зберегти діяльність, бізнеси вдаються до всіх можливих засобів.  

Марія Абдулліна
Марія Абдулліна Керівниця напряму "OLX Робота"

Про розробку і реалізацію програм для залучення та розвитку працівників на початку кар’єри розповіли у "Сільпо". Так, нещодавно була запущена програма "Створи себе сам", яка пропонує оплачуване стажування з можливістю поєднувати його з навчанням. Таким чином компанія вже залучила понад 20 студентів, які здобувають досвід протягом п’яти місяців, а керівники підтримують новачків, навчаючи їх професії. Також компанія надає перший професійний досвід роботи людям від 16 років. Спочатку приєдналось 20 підлітків, а до кінця літа працювали вже 700 молодих людей. 

У межах проєкту "Навігатори" бренд-амбасадори "Сільпо" створюють контент для соцмереж, популяризуючи компанію як роботодавця, а топменеджери проводять лекції для студентів. Активно впроваджується перехресне навчання, зокрема універсальних продавців-консультантів, та можливість перенавчання на інші спеціальності. 

Ще у "Сільпо" залучають водійок для вантажівок та на посади обвалювальників, комплектувальників, охоронників тощо.

Уже маємо шість жінок-водійок з різними цікавими історіями, які здійснили свою мрію. Наприклад, Вікторія 11 років працювала лаборантом на маслозаводі, а потім митним брокером. А Ганна має 19-річний досвід роботи на залізниці. Обидві завжди мріяли про великі авто і скористалися можливістю пройти навчання та працювати водійками вантажівки у "Fozzy Group Логістика".

Любов Українець
Любов Українець директорка з персоналу мережі "Сільпо"

В Talando Ukraine додали, на що для вирішення кадрових проблем варто децентралізувати підхід, залучаючи бізнес, асоціації та міжнародні організації. Це охоплює моніторинг ринку праці, адаптацію HR-процесів, розвиток стажувань, профорієнтацію та роботу з недооціненими талантами, як-от молодь (14-16 років), старші працівники (50+), а також представники різних етнічних груп. 

Інтеграція ветеранів також має сприяти збільшенню кадрового потенціалу, а гендерна рівність та інклюзивність повинні підтримуватись через спеціальні програми. Крім того, необхідно інвестувати у навчання, автоматизацію рутинних процесів та створення гнучких умов зайнятості. Аутсорсинг, релокація бізнесу в інші регіони та співпраця з діаспорами можуть також сприяти вирішенню кадрових питань.

В "OLX Робота" резюмували, що останнім часом український ринок праці показує значний прогрес у сфері інклюзії та підтримки соціально вразливих груп населення. Так, наразі спостерігається зростання кількості можливостей для працевлаштування та покращення умов роботи для тих, хто раніше стикався з труднощами у пошуку роботи.