Прикордонники можуть почати надавати Пенсійному фонду інформацію про перетин кордону пенсіонерами

Прикордонники можуть почати надавати Пенсійному фонду інформацію про перетин кордону пенсіонерами
80-річна бабуся з Чорнобиля рятується від війни у Словаччині. Фото: UKR.NET.

Кабінет міністрів України запропонував зобов'язати Державну прикордонну службу (ДПС) надавати Пенсійному фонду (ПФУ) інформацію про осіб, які перетинали державний кордон, а також в'їжджали на тимчасово окуповану територію або виїжджали з неї.

Уряд зареєстрував відповідний законопроєкт №9004 у Верховній Раді 8 лютого. Наразі текст документу відсутній на сайті парламенту.

Представник уряду у Раді Тарас Мельничук повідомив, що ДПС може почати надавати ПФУ інформацію про перетин кордону реципієнтів фонду (пенсіонерів). За його словами, метою документу є надання ПФУ доступу до інтегрованої міжвідомчої інформаційно-комунікаційної системи з контролю осіб, транспортних засобів і вантажів, які перетинають держкордон.

"Проектом закону пропонується передбачити таке: Державна прикордонна служба України зобов'язується надавати Пенсійному фонду України для реалізації його повноважень у сфері загальнообов'язкового державного соціального та пенсійного страхування відомості про реципієнтів, які перетинали державний кордон України або в'їжджали/виїжджали на тимчасово окуповану територію України -виїзду", — резюмував він.

Нагадаємо, ще в березні 2022 року Кабінет міністрів спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій людей з інвалідністю та осіб, що їх супроводжують, а також посилив контроль за виїздом дітей з уразливих категорій.

Водночас в Україні зберігається заборона на виїзд чоловіків від 18 до 60 років за кордон. Зауважимо, що працівники ряду сфер, наприклад поліції, можуть виходити на пенсію у віці 45 років.