СБУ віднайшла дзвін старовинної церкви на Харківщині, повністю знищеної під час втечі військ РФ

СБУ віднайшла дзвін старовинної церкви на Харківщині, повністю знищеної під час втечі військ РФ
Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України під час стабілізаційних заходів на звільнених територіях Харківської області віднайшла старовинний дзвін нині повністю знищеної церкви в селі Курилівка Куп'янського району. Про це йдеться у повідомленні спецслужби.

"Встановлено, що це єдиний вцілілий артефакт від зруйнованого рашистами Іоано-Богословського храму поблизу Куп’янська. Після захоплення району загарбники облаштували на території споруди вогневі позиції, а в самій церкві – склад з боєприпасами", - вказують у відомстві.

Зазначається, що під час втечі від контрнаступу української армії російські окупанти здійснили по храму ракетно-артилерійський удар і тим сам зруйнували його. Судячи з наведеного СБУ фото, храм згорів ущент.

"Наразі співробітники СБУ ініціювали передачу старовинного дзвону на зберігання Харківському історичного музею. Після відновлення храму українську старожитність знову повернуть вірянам", - додають у відомстві.

Зазначимо, що дерев'яну церкву Іоана Богослова в Курилівці XVII століття називали найстарішою на Харківщині. Спочатку вона була зведена в самому Куп’янську (слободі Купенка). 1800 року її розібрали та перевезли до нинішнього села Петропавлівка (тоді хутор Гнилицький), а в середині століття - в Курилівку.

З приходом радянської влади в церкві облаштували спочатку зерносховище, потім – кінотеатр, а з початком Другої світової війни - їдальню для солдатів. 1944 року храм передали прихожанам.

До знищення храм належав Ізюмській єпархії Української православної церкви. Нагадаємо також, що саме проти її керівника - митрополита Єлисея (Олег Іванов) - 1 грудня було введено санкції за рішенням Ради національной безпеки та оборони, яке ввів у дію президент Володимир Зеленський.

Втім, перед цим, 23 листопада, Синод УПЦ звільнив Єлисея від керування єпархією та відправив на спокій. Новим керуючим Ізюмською єпархією був обраний архімандрит Іоанн (Терновецький).