Уряд затвердив порядок безоплатної психологічної допомоги ветеранам та їхнім родинам

Уряд затвердив порядок безоплатної психологічної допомоги ветеранам та їхнім родинам
Фото: Depositphotos

Кабінет міністрів на засіданні 29 листопада ухвалив постанову, якою затверджено порядок надання багаторівневої безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни та осіб, які мають особливі заслуги перед країною, а також членам сімей таких осіб і членам сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Як вказують в Міністерстві у справах ветеранів, документ було розроблено з метою об’єднати ключових стейкхолдерів процесу надання психологічної допомоги ветеранам та членам їхніх сімей, а також на виконання Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

"Враховуючи міжнародний досвід надання психологічної допомоги ветеранам війни та застосовуючи рекомендації ВООЗ, Мінветеранів пропонує вже з наступного року швидкий та безкоштовний доступ нашим захисникам та їхнім рідним до кваліфікованої психологічної допомоги на трьох організаційних рівнях", – зазначила міністр Юлія Лапутіна.

Так, надання психологічної допомоги першого рівня має сприяти соціальній адаптації (реадаптації) отримувачів послуг, ïxню соціально-психологічну підтримку та супровід, а також здійснення профілактичних заходів щодо осіб, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини. Послуги надаватимуться службами охорони психічного здоров’я, інтегрованими в систему первинної медичної допомоги.

На другому рівні надаватиметься психологічна допомога, спрямована на розв’язання актуальних або специфічних психологічних проблем, які виникли, зокрема, внаслідок психологічного травмування в екстремальних ситуаціях (участь у бойових діях, перебування у полоні, відбування покарання тощо), в надзвичайних ситуаціях (пожежі, руйнування будинків тощо), в кризових ситуаціях (розлучення, смерть близьких людей тощо).

На третьому рівні – психологічна допомога, спрямована на відновлення або компенсацію порушених психічних функцій, особистісних властивостей i системи стосунків отримувачів послуг, створення умов для повноцінного виходу із психологічної кризи з метою збереження ïxнього здоров’я, відновлення боєздатності aбo працездатності, психічних i соціальних механізмів адаптації.

"Впровадження даного порядку сприятиме подоланню наслідків травм війни, стресу, забезпечення профілактики виникнення та загострення психічних розладів, підвищенню рівня якості життя захисників та захисниць України, а також їхніх сімей та родин загиблих воїнів", – наголосила керівниця Мінветеранів.

Нагадаємо також, що у серпні відомство запустило реєстр підприємців-психологів, що хочуть залучатися до психологічної реабілітації ветеранів і членів їхніх сімей.

Джерело фото: ua.depositphotos.com