ВАКС заочно заарештував ексзаступника голови ДМС та бізнесмена, що розікрали 88 мільйонів на ремонті будівлі служби

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою двом підозрюваним у справі про заволодіння 88 мільйонами гривень під час реконструкції адміністративної будівлі Державної міграційної служби.

Як повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура, мова йде про колишнього заступника голови ДМС (Сергія Донського) та підприємця-громадянина Росії (Салгерея Салгереєва). Після затримання цих осіб та доставки їх до місця проведення розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Про підозру їм Національне антикорупційне бюро заочно повідомило 21 вересня. Третім фігурантом справи є ексначальник управління ресурсно-господарського забезпечення та капітального будівництва ДМС.

За даними слідства, вказані особи тривалий час розкрадали кошти, виділені на облаштування центрального офісу ДМС у будівлі в центрі Києва, яку служба отримала в 2015 році.

Відповідно до розподілених ролей, посадові особи ДМС укладали з підконтрольними підприємцю товариствами договори на проведення робіт з реконструкції будівлі, при цьому штучно обмежуючи можливість участі у тендерах на ці роботи для інших компаній.

Крім того з’ясувалося, що вартість цих робіт була значно завищена, проведені роботи дублювались, а інші заплановані роботи були виконані лише на папері. У результаті реконструкція будівлі й досі не завершена, а комп’ютерні комплекси із відповідним програмним забезпеченням взагалі не були поставлені.

З виділених на проведення реконструкції коштів у сумі 205 мільйонів гривень вказані особи заволоділи більш як 88 мільйонами гривень, що було підтверджено висновками відповідних експертиз. Розслідування у справі триває, встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до вчинення злочину.

Дії колишніх посадовців ДМС та бізнесмена кваліфіковані за частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), організацію злочину (частина 3 статті 28 КК) інкримінують саме останньому.

Вже 27 вересня ВАКС відпустив третього учасника групи - ексначальника управління ДМС - під заставу в 805,2 тисячі гривень (це максимальний розмір, передбачений законом для цього злочину).