За рік війни коло покупців цінних паперів розширилось - ICU

Євгенія Грищенко, заступниця директора ICU
Заступниця директора ICU Євгенія Грищенко. Фото: пресслужба ICU

Після 24 лютого в Україні кардинально змінилися споживацькі настрої населення щодо можливості інвестувати гроші у військові облігації. Про це в інтерв’ю Delo.ua розповіла заступниця директора ICU Євгенія Грищенко.

Так, до повномасштабної війни середній вік інвестора складав 30-55 років, а люди мали достаток вище середнього.

"Наші клієнти були з фінансового або майже фінансового сектору. Тобто, вони розуміли, що таке ринок цінних паперів", - пояснює Грищенко.  

Під час війни у цінні папери почали інвестувати представники різних спеціальностей, хто має доступ до гаджетів.

"Розширилася географія вкладників, змінився й соціальний статус. Зокрема, залишились постійні клієнти, хто зберігає у цінних паперах суттєві кошти. Багато прийшло й новачків з невеликими, але частими вкладеннями. А ще серед інвесторів можуть бути військові, їх дружини або батьки", - говорить Євгенія Грищенко.

Заступниця директора ICU каже, що змінилися й суми, що українці готові інвестувати у облігації.

"До 24 лютого українці купували цінні папери на неостанні гроші, оскільки в них були кошти на депозитах та в інших інструментах. А зараз інвестор у військові ОВДП з різним достатком. Він може через "Дію" або напряму у брокера купити навіть одну облігацію, вартістю 1000 грн", - уточнює Грищенко.

Раніше повідомлялося, що в "Дії" можна придбати нову військову облігацію «Ялта», що названа на честь міста, яке вже 9 років знаходиться під російською окупацією. Як зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, купуючи облігації в "Дії", не потрібно сплачувати додаткову комісію продавцю або податок з отриманого доходу.   

Повне інтерв'ю з Євгенією Грищенко читайте незабаром на Delo.ua.