"Дочка" Alphabet планує за рік розробити мережу доставки безпілотниками

Безпілотник Wing, дрон, доставка
Безпілотник Wing. Фото: сайт компанії

Компанія Wing, яка належить власниці Google – Alphabet, планує за рік створити мережеву технологію доставки за допомогою дронів, яка буде здатна обробляти десятки мільйонів замовлень. Про це пише BBC.

Як розповів генеральний директор Wing Адам Вудворт, система доставки буде "більше схожа на ефективну мережу передачі даних, ніж на традиційну транспортну систему".

Наразі технологію тестують в австралійському районі Логан, де Wing доставляє до 1000 посилок на день. Також відбувається пробна доставка дронами в передмісті ірландського Дубліна.

Водночас тривають перемовини з британськими Департаментом транспорту та Управлінням цивільної авіації щодо узгодження правил, які дозволять доставку безпілотниками у країні.

Поки що клієнти не платять за доставку дронами, а компанія не розголошує, скільки це може коштувати. Як зазначає BBC, експерти вважають, що безпілотникам доведеться здійснювати велику кількість доставлень, аби бути фінансово життєздатними.

Загалом мережа Wing складається з трьох основних елементів:

  • дрони доставки; 
  • майданчики, де дрони злітають, приземляються та заряджають батареї;
  • автозавантажувачі, які дозволяють компаніям залишати пакети із замовленнями.

Таким чином безпілотники можуть підбирати, доставляти замовлення та заряджатися за будь-якою схемою, а не просто літати від однієї бази до клієнта й назад.

У Wing кажуть, що система здатна швидко адаптуватися до піків попиту в певних районах. Крім того, можна оперативно додавати нові місця для зарядки.

Однак є й проблеми, які необхідно вирішити. Зокрема, деякі жителі Логана поскаржилися на шум від безпілотників.