НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

"Київстар" протестував відключення 3G заради 4G вже у 17 містах: як зросла швидкість інтернету

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Мобільний оператор "Київстар" в рамках тестування перерозподілу радіочастот спектра 2100 МГц, які раніше використовувались для 3G, а тепер переналаштовуються на 4G, досяг неочікувано суттєвого прискорення мобільного інтернету. Як ідеться у повідомленні компанії, такі тестування впродовж поточного року вже були проведені в 17 містах України.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Завдяки тому, що радіочастота не була завантажена повільним 3G, швидкість мобільного інтернету 4G, за внутрішніми показниками "Київстар", зросла в середньому на 62%. Зокрема, в Сумах зростання склало 63%, в Коломиї - 42%, в Луцьку - 46%, а в Ніжині - 64%. Решта міст у повідомленні не називаються.

"Цей кількарічний проєкт має велике значення для всієї галузі електронних комунікацій, адже завдяки йому не тільки покращується клієнтський досвід, а й іде підготовка мережі до запуску технології 5G в Україні. А реалізувати це можливо, в тому числі, звільнивши частоти від застарілих технологій, на кшталт 3G", - пояснюють в компанії.

Там вказують, що тенденція щодо перевикористання частот 3G на користь 4G прослідковується у світі вже давно, зокрема 56% європейських операторів мобільного зв’язку вже позбавились 3G, а ще 42% мають зробити це до 2025 року.

Наразі "Київстар" має лише 6% абонентів від усієї клієнтської бази, що перейшли на 4G, тому закликає увімкнути цю технологію на своїх телефонах. Тестування ж планується завершити до кінця наступного, тобто 2025, року.

Нагадаємо при цьому, що днями абоненти "Київстару" масово скаржилися на повну відсутність сигналу в різних містах. У самій компанії заявляли, що йдеться про технічний збій у роботі деяких сервісів.

Зазначимо також, що в грудні 2023 року оператор стикнувся з масштабною кібератакою, яка частково зруйнувала її IT-інфраструктуру. Лише від вимушеного скасування разової оплати користувачами тарифів компанія втратила 3,6 мільярда гривень.

Тим часом конкуренти "Київстару" - Vodafone та lifecell - тестують у Львові технологію 5G. Зокрема, перша компанія мала розпочати роботи в понеділок, 23 вересня. А ще 27 травня в Україні вперше відбувся тестовий запуск мережі зв'язку 5G.