НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Названо компанію, що розроблятиме систему "еАкциз"

Eleks
Фото: сайт Eleks

Фонд "Східна Європа" провів тендер на розробку електронної системи обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів "еАкциз", на якому перемогу одержала компанія Eleks. Як повідомляють в Міністерстві цифрової трансформації, в конкурсі взяли участь десятки українських та міжнародних ІТ-компаній.

Eleks є міжнародною IT-компанією, яка має понад 2 тисячі фахівців, великий досвід у розробці програмного забезпечення та консалтингу. Її штаб-квартира розташована в Таллінні (Естонія), а офіси — у 20 країнах світу. Зазначається, що Eleks вже реалізувала десятки проєктів, сприяючи цифровій трансформації державного сектору.

Навіщо створюють "еАкциз"

Система "еАкциз" покликана замінити традиційні паперові акцизні марки на електронні з унікальними кодами, що дозволить людям сканувати продукцію за допомогою застосунку "Дія", перевіряти легальність і походження товару та надсилати скарги в разі порушень.

В свою чергу, контролюючі органи зможуть моніторити кожну одиницю продукції на всіх етапах переміщення. Влада очікує, що впровадження "еАкцизу" дозволить зменшити частку нелегальних товарів і збільшити надходження до бюджету.

Бізнесу ж "еАкциз" допоможе захистити свій товар від фальсифікації, суттєво спростить процедуру отримання акцизних марок без зайвих візитів до податкової та паперової тяганини.

Технічні вимоги для створення "еАкцизу" Мінцифри опублікувало в квітні, а на початку червня запустила окремий сайт проєкту. Тестування системи розпочнеться в березні 2025 року, а офіційний запуск заплановано на 2026 рік. Нагадаємо, що запровадження електронних акцизних марок було передбачено законом, прийнятим ще в червні 2023 року.