НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

В ООН закликали створити інституції для регулювання ШІ

В ООН закликали створити інституції для регулювання ШІ
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Консультативний орган ООН закликав до створення глобальних інституцій для регулювання штучного інтелекту, наголосивши на необхідності міжнародного управління цією швидкозростаючою технологією. Про це йдеться у звіті органу.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

У звіті зазначається, що штучний інтелект кардинально змінює світ, відкриваючи нові можливості для науки, прискорення економічного розвитку, поліпшення охорони здоров'я, сільського господарства та оптимізації енергетичних мереж.

Однак, якщо не впровадити належного контролю, користь від штучного інтелекту може зосередитися лише в руках кількох країн, компаній або осіб. При цьому більш розвинені системи можуть спричинити значні зміни в сфері праці, створювати автономну зброю та загрожувати миру й безпеці.

Експерти наголошують на важливості запуску глобального процесу за участю країн на різних етапах розвитку та міжнародних організацій, включаючи ООН. Це дозволить створити захисні механізми й загальні рамки для розвитку систем навчання ШІ. 

Основою цього процесу будуть не обов'язкові закони, а типові контракти та технічні юридичні угоди, розроблені поступово у формі протоколів до єдиної структури принципів і визначень

Рекомендації щодо управлінні ШІ

Консультативний орган ООН з питань штучного інтелекту запропонував сім рекомендацій для усунення ризиків і прогалин в управлінні ШІ.

Однією з головних пропозицій є створення міжнародної експертної групи, яка надаватиме об'єктивні та достовірні наукові знання щодо штучного інтелекту, зокрема для подолання інформаційного розриву між лабораторіями ШІ та рештою світу.

Також рекомендується започаткувати регулярний міжурядовий багатосторонній діалог щодо управління ШІ, який планується проводити двічі на рік.

Ще однією пропозицією є впровадження обміну стандартами ШІ, що включає розробку реєстру визначень та стандартів для вимірювання й оцінювання ШІ-систем.

Четверта рекомендація стосується розвитку мереж для підвищення потенціалу ШІ, а також створення глобального фонду для подолання нерівності у розвитку цієї галузі.

Крім того, консультативний орган радить створити глобальну структуру даних про ШІ, а також офіс для підтримки та координації реалізації цих ініціатив.

Ці рекомендації будуть обговорені на саміті ООН, запланованому на вересень.

Врегулювання ШІ у світі

Останнім часом активно обговорюється потенційний вплив штучного інтелекту на різні сфери. Також порушується питання регулювання відповідної технології.

Наприклад, в Італії навіть блокували ChatGPT через незаконний збір персональних даних та відсутність перевірки віку для неповнолітніх. Доступ до чат-бота в країні відновили лише після того, як OpenAI виконала низку вимог регулятора.

Сем Альтман, генеральний директор компанії OpenAI, яка розробила чат-бот ChatGPT, закликав законодавців США регулювати штучний інтелект. Він заявив, що слід створити нове агентство для ліцензування компаній штучного інтелекту. Воно могло б регулювати галузь: зокрема, видавати та відбирати дозволи для компаній, які займаються ШІ.

Також міністри цифрових технологій країн G7 виступили за те, що їхнім урядам потрібно ухвалити закони для регулювання штучного інтелекту. Очільники відомств семи країн розуміють, що політичні інструменти регулювання штучного інтелекту можуть відрізнятися між членами G7, але угода встановлює орієнтир, як основним країнам керувати ШІ на тлі проблем конфіденційності та ризиків безпеки.

Джерело фото: ua.depositphotos.com