НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

45,22

--0,21

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Владу закликали зберегти "спрощенку" для малих інтернет-провайдерів: які аргументи

інтернет, оптоволокно
Фото: Pexels

Низка організацій закликала владу зберегти спрощену систему оподаткування для постачальників послуг доступу до інтернету. Про це йдеться у зверненні, опублікованому громадською організацією "Офіс ефективного регулювання" (BRDO), яка є одим з його підписантів.

Також заклик підтримали, зокрема, Інтернет Асоціація України, Український союз промисловців і підприємців, Асоціація правовласників та постачальників контенту, Українська конфедерація операторів та сервісів Інтернет та співзасновники спільноти Telecom Ukraine.

Вони наполягають на тому, що позиція Державної податкової служби, яка наголошує на відсутності у малого бізнесу з 1 жовтня права застосовувати спрощену систему оподаткування, викликана помилковим трактуванням послуги доступу до інтернету як послуги з технічного обслуговування та експлуатації електронних комунікаційних мереж.

Підприємці підкреслюють, що таке трактування суперечить підпункту 8 пункту 291.5.1 Податкового кодексу, статтям 19 і 57 Конституції та офіційному роз’ясненню Національної комісії з регулювання сфер електронних комунікацій, радіочастотного спектра та поштового зв'язку.

Які ризики бачить бізнес

На думку бізнесу, дії ДПС несуть низку ризиків для українського суспільства і безпеки держави, особливо в умовах повномасштабної російської агресії, серед яких можливе обмеження доступу до інформації для понад 3 млн домогосподарств, який надають інтернет-провайдери, що використовують спрощену систему оподаткування.

"Під загрозою повної втрати доступу до мережі Інтернет опиняться понад 200 тисяч домогосподарств, установ і організацій у 2302 населених пунктах, де єдиними провайдерами доступу до мережі Інтернет є ФОПи. Цей ризик поширюється і на доступ до мережі Інтернет військових користувачів", - йдеться у зверненні.

Як вказують його автори, через непропорційне збільшення адміністративних витрат на ведення обліку і звітності на загальній системі оподаткування значна кількість малих інтернет-провайдерів можуть взагалі припинити надання послуг.

Зазначається, що великі постачальники часто не зацікавлені в обслуговуванні малоприбуткових сільських і віддалених територій з незначною щільністю населення й малоповерховою забудовою. Відповідно, така ситуація негативно вплине на доступ до інформації, доступ до цифрових державних послуг та свободу вираження поглядів людей за допомогою інтернету.

Також, як вказують підписанти є ризик погіршення якості та доступності інтернету, зокрема під час аварійних відключень електроенергії, особливо у сільській місцевості, в прифронтових та на деокупованих територіях.

Згідно наведених даних, зараз 83% абонентів інтернет-провайдерів, що працюють як ФОПи, підключені за технологією xPON, яка забезпечує енергонезалежність користувачів та швидкість доступу до мережі до 1Гбіт/с, тоді як цей показник у провайдерів-юридичних осіб не перевищує 47%.

До того ж різноманіття провайдерів та наявність численних точок обміну трафіком називається ключовим фактором, що дозволяє уникнути загальнонаціонального відключення інтернету під час постійних спроб агресора знищити українську телеком-інфраструктуру під час фізичних та кібератак.

Крім того, може здорожчати й вартість послуг доступу до інтернету внаслідок зростання їх собівартості та монополізацію ринку великими гравцями, переважно з іноземними бенефіціарами; а доходи місцевих бюджетів - змешнитися на суму до 462 млн грн. Прогнозує бізнес і втрату довіри, зокрема вітчизняних інвесторів, до державних інституцій та погіршення інвестиційного клімату.

Як вказують автори звернення, саме малий бізнес є стабільним і прогнозованим донором української економіки, інвестиційна та інноваційна активність якого часто спрямована на низькорентабельні території та сегменти ринку, що залишаються поза увагою великих і середніх постачальників.

Вони також нагадали, що напередодні набрала необхідні для розгляду 25 тисяч електронних підписів петиція на сайті Кабінету міністрів проти скасування спрощеної системи оподаткування для інтернет-провайдерів, з огляду на що просять забезпечити "принцип верховенства права в діяльності Податкової" та, власне, зберегти "спрощенку" для ФОПів.