НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

"Vodafone Україна" не зміг домовитись із власниками євробондів щодо реструктуризації

"Vodafone Україна" не зміг домовитись із власниками євробондів щодо реструктуризації
Фото: ua.depositphotos.com

Другий за величиною український оператор мобільного зв'язку "ВФ Україна" ("Vodafone Україна", VFU) провів переговори із власниками його єврооблігацій на 400 мільйонів доларів про можливість їхньої реструктуризації, проте після відмови власників приблизно 31% паперів від запропонованих умов вирішив відмовитися від подальших переговорів.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на повідомлення компанії на Ірландській фондовій біржі.

Згідно з повідомленням, переговори про реструктуризацію п'ятирічних єврооблігацій, випущених у 2020 році зі ставкою 6,2% річних, тривали з 19 по 30 вересня цього року і були зумовлені обмеженнями щодо контролю за рухом капіталу, що діють в Україні, які нині не дозволяють VFU здійснювати транскордонні платежі з України для погашення облігацій.

Тож VFU оголосила, що за відсутності змін у системі контролю за рухом капіталу не має наміру вести подальші переговори з власниками облігацій.

Натомість компанія планує зосередитись на інших способах виконання своїх зобов'язань за облігаціями, а саме продовжити обговорення з відповідними органами влади України, включно із Національним банком України, питання щодо надання виняткового дозволу на виплату основної суми облігацій, що підлягає погашенню 11 лютого 2025 року.

Які умови були запропоновані власникам євробондів

Зазначається, що під час переговорів власникам єврооблігацій запропонували такі ключові умови:

  • продовження дати погашення облігацій на три роки; 
  • збільшення відсоткової ставки до 7,7%; 
  • виплата комісії за згоду у розмірі 1,5%; 
  • застава коштів VFU, що перебувають в Україні, з метою погашення облігацій та включення нового положення про обов'язкове дострокове погашення у разі ослаблення чинних заходів контролю за рухом капіталу.

"Однак після переговорів пропозицію про реструктуризацію власники облігацій, які володіють приблизно 31% облігацій, відхилили цю пропозицію", – констатується у повідомленні.

VFU наголошує, що, незважаючи на неможливість здійснювати транскордонні платежі за межі України для полегшення погашення євробондів, наразі фінансове становище компанії залишається стійким, і вона має достатню ліквідність для виконання своїх зобов'язань щодо платежів в Україні мірою настання терміну їх виконання в найближчому майбутньому.

Що передувало

"Інтерфакс-Україна" нагадує, що 14 лютого цього року уряд України звернувся до Нацбанку з клопотанням дозволити продаж валюти великим українським компаніям та холдингам та подальше її перерахування для розрахунків щодо єврооблігацій та із західними кредиторами. До списку увійшли "ВФ Україна", компанії з трубно-колісного холдингу "Інтерпайп", найбільшого гірничо-металургійного холдингу "Метінвест", агрохолдингу "Кернел" та трьох холдингів "ДТЕК": "ДТЕК Енерго", "ДТЕК ВДЕ" та "ДТЕК" "Нафтогаз".

Проте Нацбанк не став задовольняти ці клопотання, а у травні та липні пом'якшив валютні обмеження, полегшивши обслуговування корпоративних єврооблігацій, тоді як їхнє погашення залишається проблемою.

Додамо, що за перші шість місяців 2024 року "Vodafone Україна" зменшив чистий прибуток на 14% порівняно з аналогічним періодом 2023 року – до 1,95 млрд грн. Водночас згідно з фінансовим звітом виручка "Vodafone Україна" збільшилася на 13% – до 11,71 млрд грн.

У "Vodafone Україна" тоді пояснили, що зниження чистого прибутку на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року зумовлено коливанням валютного курсу.

Про Vodafone

Vodafone – одна з найбільших світових телекомунікаційних компаній, що надає широкий спектр послуг, зокрема мобільний голосовий зв'язок, передачу даних, обмін повідомленнями, фіксований інтернет і кабельне телебачення. Оператор працює в 15 країнах та має партнерські угоди з операторами 45 країн.

"Vodafone Україна" – українська телеком компанія, що надає послуги швидкісного інтернету 3G і 4G, фіксованого зв’язку та інтернету. В Україні послугами Vodafone користуються 15,8 млн клієнтів. З грудня 2019 року Vodafone Україна входить до складу NEQSOL Holding.

Фото: ua.depositphotos.com