НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Безбарʼєрність: "Укрзалізниця” робить зручнішими подорожі для людей з порушеннями слуху

Безбарʼєрність: "Укрзалізниця” робить зручнішими подорожі для людей з порушеннями слуху
Фото: УЗ

У швидкісних поїздах “Укрзалізниці” та на екранах київського і львівського вокзалів з'явились оповіщення жестовою мовою.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба "Укрзалізниці".

В УЗ зауважують, що це важливий крок для забезпечення доступу до інформації для людей з порушеннями слуху.

Переклад на українську жестову мову здійснювали професійні перекладачі ГО Громадський рух «Соціальна єдність».

З повідомлень можна дізнатись про початок повітряної тривоги, розташування вбиралень, дитячих зон, допоміжні сервіси на вокзалах і в поїздах та іншу важливу інформацію.

"Ці зміни є частиною глобальної стратегії безбарʼєрності "Укрзалізниці", яка спрямована на створення безпечного та доступного середовища для кожного пасажира", - наголошують в УЗ.

Там додають, що за 2 роки вже реалізовано понад 100 проєктів, що включають модернізацію вокзалів, оновлення рухомого складу, запровадження нових послуг для людей з інвалідністю та можливість онлайн-замовлення інклюзивних вагонів.

Як повідомляють в УЗ, завдяки співпраці з ГО «Соціальна єдність» працівники інфозон на вокзалах Києва, Львова, Вінниці, Дніпра, Одеси, Харкова, Ужгорода, Запоріжжя, Івано-Франківська та Чернівців вже користуються планшетами зі спеціалізованим застосунком.

Він забезпечує цілодобовий доступ до перекладачів жестової мови, що гарантує вільну комунікацію для пасажирів з порушеннями слуху.

"Застосунок дозволяє працівникам залізниці викликати перекладача жестової мови, щойно виникає така потреба. Спілкування відбувається через відеозв'язок: співробітник говорить, а перекладач одразу транслює це жестовою мовою; коли говорить пасажир з порушенням слуху, перекладач озвучує голосом", - пояснюють в УЗ.

Львівський вокзал буде безбар'єрним

АТ "Укрзалізниця" оголосила про початок консультацій щодо початку проєктування реконструкції Львівського залізничного вокзалу, щоб зробити його безбар'єрним.

У 2023 році "Укрзалізниця" розпочала реалізацію програми "Безбар’єрна залізниця". Львівський вокзал є одним з пріоритетних обʼєктів із забезпечення безбарʼєрності для пасажирів, у тому числі для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Нагадаємо, на початку квітня поруч із львівським залізничним вокзалом запрацював повністю автоматизований цілодобовий паркінг. Оплата паркування на ньому можлива через паркомати карткою або готівкою.

Додамо, що "Укрзалізниця" затвердила виділення понад 2,7 мільярдів гривень у 2024 році на розвиток пасажирського господарства та покращення клієнтського сервісу.