НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Глобальне виробництво Toyota знижується сьомий місяць поспіль

Глобальне виробництво Toyota знижується сьомий місяць поспіль
Фото: ua.depositphotos.com

Глобальне виробництво Toyota продовжує знижуватися вже сьомий місяць поспіль. У серпні виробництво зменшилося на 11%, що зумовлено сертифікаційним скандалом у Японії та призупиненням виробництва двох позашляховиків у Сполучених Штатах. Про це повідомляє Bloomberg.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

За серпень обсяги глобального виробництва, включно з дочірніми компаніями Daihatsu Motor Co. і Hino Motors Ltd., скоротилися на 12,6% у порівнянні з попереднім роком, до 808 023 одиниць. Також глобальні продажі знизилися на 3,7% після зростання на 0,7% у липні.

Продажі Toyota в Японії впали на 9%, що пояснюється наслідками скандалу з фальсифікацією сертифікатів безпеки транспортних засобів, через який деякі автовиробники були змушені припинити випуск певних моделей. 

Щодо Китаю, незважаючи на стабілізацію попиту на електромобілі, конкуренція на цьому ринку продовжує чинити значний тиск на позиції Toyota. Наприклад, продажі Toyota в Китаї знизилися на 13,5% через цінову війну з місцевими автовиробниками, такими як BYD Co.

Тoyota змушена переглянути цілі щодо електрифікації

Крім того, Toyota змушена була переглянути свої цілі щодо електрифікації. Річний план продажів електромобілів на 2026 рік був знижений з 1,5 млн до 1 млн. У серпні компанія продала 12 682 електромобілі, переважна більшість з яких була продана за межами Японії. У той же час продажі гібридних автомобілів зросли на 22% і становили 336 848 одиниць.

В Японії електромобілі поки що не отримали широкого поширення через переважання гібридів і бензинових автомобілів.

Водночас Toyota продовжує викуповувати власні акції: сума викупу була збільшена до 1,2 трлн єн (8,3 млрд доларів США). Це відбулося на фоні успішного операційного прибутку, який у другому кварталі зріс на 17% і досяг 1,31 трлн єн.

Додамо, що інші японські автовиробники також зазнали труднощів. Honda Motor Co. скоротила виробництво на 11,3% у серпні, а в Китаї – на понад 29%. Компанія планує зменшити виробництво бензинових авто на 19% для прискорення переходу до електромобілів.

Світові продажі Honda також знизилися на 4,7%. Nissan Motor Co. зменшила виробництво на 15,5% у серпні, а продажі – на 5,5%. Компанія також оголосила про плани викупу акцій у свого французького партнера Renault SA на суму 79,9 млрд єн.

Toyota звинуватили у фальсифікації даних 

Нагадаємо у червні Toyota Motor і Mazda Motor тимчасово призупинили постачання або продажі деяких автомобілів після того, як Міністерство транспорту Японії виявило порушення в заявках на сертифікацію їхніх моделей.

За даними Reuters, Toyota Motor, Mazda, Yamaha Engine, Honda Giken Industries та Suzuki сфальшували результати під час тестування характеристик своїх автомобілів.

Компанія Toyota, найбільший у світі автовиробник за обсягом, заявила, що тимчасово призупинила постачання та продажі трьох моделей автомобілів, виготовлених у Японії.

Відтак акції Toyota закрилися падінням на 1,8%, не досягнувши зростання широкого індексу Topix на 0,9%. Акції Mazda впали на 3,3%.

Фото: ua.depositphotos.com