НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Українські транспортники придумали як обійти блокаду польського кордону (ВІДЕО)

Укрзалізниця придумала як обійти транспортну блокаду
"Укрзалізниця" везе вантажівки в напрямку польського кордону. Фото: скріншот відео з соцмереж

Українські автоперевізники та залізничники тестують можливість обходу блокади українсько-польського кордону за допомогою залізничного транспорту. Поки що експериментально запустили лише один такий потяг, але за умов позитивного результату українські автоперевізники отримають "лазівку" для обходу блокади.

6 грудня в соцмережах з'явилось відео на якому вантажівки перевозять залізничним транспортом. Коментатори пишуть, що відео було знято у Львівській області й таким чином автоперевізники обходять блокаду українсько-польського кордону польськими перевізниками.

Джерело в компанії розповіло Delo.ua, що компанія наразі намагається в рамках експерименту перевезти через польський кордон контейнерний потяг з вантажівками.

Водночас співрозмовник зазначив, що наразі потяг знаходиться на польському кордоні, а "Укрзалізниця" намагається узгодити умови такого маршруту з польськими залізничниками та митницею.

Якщо це вдасться зробити, цей маршрут дасть можливість автоперевізникам обходити блокаду. Проте пропускна можливість такого маршруту буде невеликою, оскільки в українських залізничників обмежена кількість візків для перевезення контейнерів.

Ввечері 7 грудня "Укрзалізниця" офіційно підтвердила, що відправила до Польщі перший контрейлерний поїзд з вантажівками. Над проєктом компанія працювала два тижні. У складі поїзда - 23 платформи, на які було завантажено 13 тягачів з напівпричепами.

Поїзд курсує за маршрутом Скнилів (Україна) – Славкув (Польща). Митне та прикордонне оформлення вантажу проходить на залізничному прикордонному переході Ізов – Грубешів. Зазначено, що наразі ще існують формальні питання щодо швидкого перетину польського кордону, і фахівці вже працюють над прискоренням процесу.

Аналогічні рейси будуть організовані й у зворотному напрямку. Зі станції Славкув фури прямують до місця призначення вже автошляхом. Трансфер водіїв автівок з точки завантаження на залізничну платформу в точку розвантаження забезпечується автобусом.

Водночас в коментарі Delo.ua засновник групи "Прайм" Дмитро Льоушкін розповів, що такий спосіб перевезення вантажів є досить дорогим та підходить далеко не для всіх вантажів, котрі зараз перевозяться автомобільним транспортом.

Пізніше видання Інтерфакс з посиланням на заступника директора з комерційної роботи "Укрзалізниці" Валерія Ткачова повідомило, що наразі вказаний потяг зі 23 вагонами навантаженими вантажними автомобілями знаходиться на переході Гребешув. В польської митниці є технічні питання до габаритів вантажівок, а також до наявності в їх баках пального. 

"Найближчим часом ці питання ми намагатимемося вирішити, щоб його пропустили. Як тільки цей тестовий поїзд пройде і все буде гаразд, ми запустимо це в масовому порядку", - сказав Ткачов.

Польські перевізники вже місяць блокують КПП на кордоні

6 листопада розпочали страйк, заблокувавши контрольно-пропускні пункти на українсько-польському кордоні. Протестуючі вимагають скасувати транспортний безвіз для України та повернути дозвільну систему яка діяла раніше. 

Хоча страйкарі й обіцяли безперешкодно пропускати через кордон гуманітарні вантажі та пальне, через на кордоні благодійні та неурядові організації, що надають Україні військову допомогу, зіткнулися із затримками критично важливих поставок безпілотників, електроніки та пікапів на кілька тижнів.

Періодично до страйку польских перевізників долучаються їх словацькі колеги, котрі також вимагають скасувати "транспортний безвіз" для України. Водночас інші країни Євросоюзу не вдоволені таким станом речей і тим, що польська влада досі не змогла врегулювати ситуацію.

Якщо польська влада не вирішить питання блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною, Єврокомісія може розпочати карну процедуру проти Польщі, оскільки польська влада зобов’язана забезпечити товаропотік з України коридорами солідарності.

Також у Європейській комісії підтримують збереження Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС, яка є основним "каменем спотикання" для поляків і яку вони вимагають відмінити. Водночас там наголосили, що умови, в яких водії опинилися через блокаду, є драматичними і від цієї ситуації обидві сторони отримують збитки.