Без черешні і з пізньою полуницею: цього сезону врожай ягід знизиться на 30-50%

Без черешні і з пізньою полуницею: цього сезону врожай ягід знизиться на 30-50%
Фото: Whole foods market

Виробники південних та південно-східних областей через окупацію та бойові дії не зможуть поставити ягоду на ринок, навіть ту, яку зможуть виростити.

Через втрати внаслідок боїв або окупації територій, де знаходяться ягідні ферми, урожай цього року скоротиться на 30-50% залежно від ягоди.

Про це AgroPortal.ua повідомила президент асоціації "Ягідництво України" Ірина Кухтіна.

За її словами, існує ймовірність того, що цього року черешні не буде, а сезон полуниці розпочнеться пізніше.

"Припускаємо, що цього року черешні взагалі не буде, адже, наприклад, на частині Запорізької області ведуться бої, і вже пропущено той період, коли потрібно було проводити агрономічні заходи. Переміститься за часом сезон полуниці — якщо раніше ягода потрапляла на ринок на кінець квітня і початок травня, то зараз її слід очікувати не раніше кінця травня, адже виробники південних і південно-східних областей через окупацію та бойові дії не зможуть поставити ягоду на ринок, навіть ту, яку зможуть виростити. окремі ферми серйозно постраждали, а іноді навіть місцеві жителі сіл мародерили, викопували навіть кущі на полях. Тож дати точну оцінку дуже важко”, - каже Ірина Кухтіна.

Кухтіна зазначила, що, попри все, українські ягідники борються за майбутній урожай, навіть шукають можливості обробити насадження з використанням дронів для проведення робіт з розмінування полів.

Нагадаємо, що до середини весни поточного року ціни на тепличні помідори з місцевих комбінатів в Україні досягли нової рекордної вартості – від 93 до 112 гривень за кілограм.