Україна забезпечує продовольством 400 мільйонів людей у всьому світі, і це не межа, — Мінагрополітики

Україна забезпечує продовольством 400 мільйонів людей у всьому світі, і це не межа, — Мінагрополітики
На агропродовольчу продукцію припадає найбільший відсоток у загальному експорті України

Нині Україна є одним з головних постачальників продовольства у світі. Наша країна забезпечує їжею 400 мільйонів людей у різних країнах, не враховуючи населення України. Про це повідомив міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.

"Ми все впевненіше претендуємо на статус одного з найбільших гарантів світової продовольчої безпеки. Наша стратегія розвитку до 2030 року передбачає забезпечення продовольством 1 мільярда населення світу", - зазначив глава Мінагрополітики.

За його словами, ще у 2000-х роках Україна постачала продовольство лише 40 мільйонам людей у світі. При цьому останніми роками український АПК почав стрімко розвиватися.

У 2021 році приріст виробництва сільського господарства показав результат 14,4%. Підприємства, що займаються відвантаженням агропродукції на зовнішні ринки, залишаються основними експортерами. Із загального українського експорту частка продукції АПК перевищує 40%.

"В результаті сільське господарство минулого року дало найвищий відсоток до ВВП серед усіх секторів економіки – понад 10%", - наголосив Лещенко.

Інфографіка: Facebook Лещенко

Водночас Україна залишається країною із сировинною економікою. Це означає, що в нашій країні виробляється та експортується більше сировини, ніж продукції з доданою вартістю. Експерти вважають, що це сильно гальмує темпи розвитку української економіки.

Крім того, кілька секторів АПК переживають період стагнації, якщо не занепаду. Зокрема, останніми роками в Україні дедалі більше скорочується поголів'я великої рогатої худоби, внаслідок чого молока для переробки дедалі менше.

Крім того, спостерігається значне збільшення імпорту свинини в Україну, що свідчить про занепад галузі свинарства.

Насправді основним локомотивом українського агропромислового комплексу залишається рослинництво. І рекордний урожай зернових за підсумками 2021 підтверджує це.