Верховна Рада спростила аграріям доступ до оренди землі на час воєнного стану

Верховна Рада спростила аграріям доступ до оренди землі на час воєнного стану

Сьогодні, 24 березня, Верховна Рада України на час воєнного стану в умовах військової агресії РФ спростила доступ українських аграріїв до оренди земельних ділянок приватної, комунальної та державної форми власності.

Окрім цього, український парламент дерегулював деякі форми відносин між сільгоспвиробниками та державою.  

За відповідний законопроєкт №7178 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" проголосували 337 нардепів (при необхідних 226).  

За інформацією Ради, всі положення законопроєкту встановлюються на термін дії режиму воєнного стану в Україні.  

Так, законопроєкт дозволяє районним військовим адміністраціям (РВА) передавати в оренду на строк до року земельні ділянки сільськогосподарського призначення у комунальній власності, землю аграрних підприємств та кооперативів, невитребовані та нерозподілені ділянки тим аграріям, які захочуть їх обробляти.  

Водночас РВА не зможуть стягувати плату за їх оренду більше 8% від показника нормативної грошової оцінки таких ділянок. Крім цього, на цих ділянках не повинно бути будь-яких посівів с/г культур.  

"Така передача здійснюється за письмовим погодженням керівника відповідного державного, комунального підприємства, установи, організації, причому право постійного користування земельними ділянками для них не припиняється", – йдеться у пояснювальній записці.  

Для уникнення можливих махінацій із землею закон забороняє безоплатну передачу земель державної та комунальної власності у приватну власність; формування земельних ділянок (крім переданих у найм військовими адміністраціями); земельні торги з прав оренди та інших операцій із земельними ділянками державної та комунальної власності.  

Усі незавершені до початку війни орендні торги на ділянки державної та комунальної власності вважатимуться скасованими.  

Законопроєкт №7178 також дозволяє аграріям передавати на строк до одного року свою землю іншим агровиробникам, які забезпечені необхідними матеріально-технічними, фінансовими та трудовими ресурсами без реєстрації у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.  

Через зупинку роботи Держземкадастру та Держреєстру прав на нерухоме майно після початку російської агресії, сільгоспвиробники повинні будуть реєструвати оренду земельних ділянок лише у військових адміністраціях.  

Для забезпечення сталості існуючих орендних земельних відносин у 2022 році законопроект №7178 визнає всі договори автоматично продовженими на один рік без волевиявлення сторін та без внесення відомостей про продовження договору.  

Раніше Міністерство аграрної політики та продовольства дозволило до закінчення військового стану в Україні експлуатацію сільськогосподарської техніки без її реєстрації.

Нагадаємо, в Україні стартувала весняна посівна, проте через війну матиме особливий режим – фермери побоюються потрапити на полях під масовані обстріли російських окупантів. Але держава створила кілька програм для підтримки фермерів, щоб посівна проте відбулася.