Нацбанк розширив перелік даних для оприлюднення банками

Нацбанк розширив перелік даних для оприлюднення банками
Нацбанк розширив перелік даних для оприлюднення банками

Національний банк України (НБУ) розширив перелік інформації, яка обов'язково має бути опублікована банками на їхніх сайтах. Згодом дані оприлюднять і на офіційній інтернет-сторінці регулятора.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як зазначають у Нацбанку, ця ініціатива покликана підвищити прозорість системи та забезпечити надання клієнтам фінансових установ, їх вкладникам, інвесторам та іншим користувачам актуальної фінансової інформації щодо діяльності українських банків.

Так, вже з 1 березня банківські установи будуть зобов'язані розміщувати на своїх веб-сайтах:

  • дані про розподіл кредитів за стадіями знецінення відповідно до Міжнародних стандартів фінзвітності;
  • інформацію про складові розрахунку нормативу LCR (коефіцієнт покриття ліквідністю).

За даними регулятора, дана інформація дозволить усім охочим глибше проаналізувати якість кредитного портфеля тієї чи іншої фінустанови, а також оцінити структуру його високоліквідних активів.

На підставі такого аналізу всі учасники ринку зможуть приймати виважені рішення щодо взаємодії з банківськими установами, що сприятиме підвищенню фінансової стабільності.

Варто зазначити, що згідно з постановою Правління НБУ № 11, опублікуванню підлягають дані щодо дотримання банківськими установами економічних нормативів та лімітів відкритої валютної позиції.

Також банками має бути оприлюднена інформація про складові регулятивного капіталу, балансові показники та складові фінансового результату.

Крім того, регулятор зобов'язав банки розкривати дані про класифікацію кредитів залежно від пруденційної оцінки кредитного ризику, розмір пруденційних резервів, розподіл сум вкладів та можливого відшкодування вкладів ФГВФО.

Плюс до переліку інформації, обов'язкової для публікації, включено результати оцінки стійкості банківських установ та стрес-тестування.

Нагадаємо, НБУ підвищить у лютому на 2% нормативи формування банками обов'язкових резервів за поточними рахунками у гривні та іноземній валюті для посилення монетарної трансмісії.